Δραματική έλλειψη προσωπικού στο ΠΑΓΝΗ και μη λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας

Αριθμός πρωτ: 7903
Ημερομηνία κατάθεσης: 11/5/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Δραματική έλλειψη προσωπικού στο ΠΑΓΝΗ και μη λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας.

Τη δραματική έλλειψη προσωπικού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται τόσο για τη σωστή διεκπεραίωση των χειρουργικών επεμβάσεων όσο και για τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας εν γένει του Νοσοκομείου, υπογράμμισαν για μία ακόμα φορά κορυφαίοι αναισθησιολόγοι που συμμετέχουν στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναισθησιολογίας.
Με αλλεπάλληλα πρωτοκολλημένα έγγραφά τους έχουν ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων, εν τούτοις, όπως οι αναισθησιολόγοι του ΠΑΓΝΗ καταγγέλλουν, καμία πρόσληψη τακτικού προσωπικού δεν έχει γίνει στο Νοσοκομείο τα τρία τελευταία χρόνια.
Αντίθετα, το Υπουργείο προσπαθεί με ετήσιες συμβάσεις να καλύψει τα κενά, πρακτική που όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά έχει και ανυπολόγιστες συνέπειες στην οργάνωση και λειτουργία των αναισθησιολογικών τμημάτων, σύμφωνα με τους ίδιους.
Ένα σοβαρότατο επίσης θέμα το οποίο έθιξαν οι επιστήμονες του αναισθησιολογικού τμήματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου είναι η μη λειτουργία, λόγω έλλειψης προσωπικού, και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας, αν και οι λοιπές προδιαγραφές, όπως μηχανήματα, χώρος κτλ. είναι διαθέσιμα από καιρό.
Επειδή οι αναισθησιολόγοι κάνουν λόγο για την ύπαρξη τουλάχιστον 150 κενών οργανικών θέσεων του κλάδου στα ελληνικά νοσοκομεία.
Επειδή σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων, δεν τηρούνται όλες οι προδιαγραφές ασφαλούς αναισθησίας, κυρίως στις ιδιωτικές κλινικές, όπου ένας αναισθησιολόγος αναγκάζεται να βρίσκεται ταυτόχρονα σε δύο χειρουργεία, γεγονός που ελλοχεύει κινδύνους για τη ζωή των ασθενών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

1) Αν προτίθεται να προβεί στην όσο το δυνατόν ταχύτερη πλήρωση όλων των οργανικών θέσεων τακτικού προσωπικού του ΠΑΓΝΗ, ούτως ώστε να διασφαλίζεται αφενός η σωστή λειτουργία των αναισθησιολογικών τμημάτων του Νοσοκομείου και αφετέρου η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.
2) Αν προτίθεται να ελέγχει, κυρίως στις ιδιωτικές κλινικές όπου παρατηρείται, σύμφωνα με τις καταγγελίες των αναισθησιολόγων, το φαινόμενο, την επιβεβλημένη τήρηση όλων των προβλεπόμενων προδιαγραφών ασφαλούς αναισθησίας.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης