Δραματική κατάσταση στην αγορά λόγω επισφάλειας σε κάρτες και δάνεια

Αριθμός πρωτ: 2804
Ημερομηνία κατάθεσης: 28/7/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Δραματική κατάσταση στην αγορά λόγω επισφάλειας σε κάρτες και δάνεια.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και οι αρμόδιες ευρωπαϊκές οικονομικές αρχές σχετικά με την αύξηση των επισφαλειών στην αγορά πιστωτικών καρτών και δανείων.
Όπως επισημαίνεται από τους παράγοντες της αγοράς, οι επισφάλειες καταναλωτικών δανείων στην εγχώρια αγορά αυξήθηκαν στο 9,5% το πρώτο τρίμηνο του 2009 από 8,2% που καταγράφηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2008.
Επειδή πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με τα επισφαλή δάνεια στο σύνολο της αγοράς , συμπεριλαμβανομένων επιχειρηματικών και στεγαστικών, τα οποία έφθασαν στο 6% την ίδια περίοδο από το 5% μέσα στο 2008.
Επειδή το κύμα των καθυστερήσεων πληρωμής των επισφαλειών στις πιστωτικές κάρτες, είναι ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα καθώς, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, αποτελεί την επόμενη φάση της χρηματοπιστωτικής κρίσης που θα πλήξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά το κύμα των καθυστερήσεων πληρωμής των επισφαλειών στις πιστωτικές κάρτες και τα δάνεια, για να μην πληγούν περαιτέρω τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στη χώρα μας.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης