Δυσάρεστη πρωτιά σε πνιγμούς κατέχει η χώρα μας

Αριθμός πρωτ: 1251
Ημερομηνία κατάθεσης: 30/6/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΘΕΜΑ: Δυσάρεστη πρωτιά σε πνιγμούς κατέχει η χώρα μας.

H χώρα μας, δυστυχώς, κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στους πνιγμούς, καθώς κάθε χρόνο 300 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό, ενώ κατά μέσο όρο 20 από αυτούς είναι παιδιά.
Ωστόσο με την έναρξη της φετινής καλοκαιρινής περιόδου, σοκ προκαλούν τα απανωτά περιστατικά πνιγμών μικρών παιδιών σε πισίνες, καθώς μόνο το τελευταίο διάστημα πνίγηκαν 3 παιδιά ενώ νοσηλεύτηκε άλλο ένα σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Ηρακλείου.
Με την 3482/25-8-08 Ερώτησή μου είχα επισημάνει το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα και είχα τονίσει την ανάγκη διευθέτησης του ζητήματος των ναυαγοσωστών.
Στις απαντήσεις τους τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και το Εμπορικής Ναυτιλίας αναφέρουν ότι πρόκειται για θέμα σημαντικό το οποίο θα επανεξέταζαν και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αναφέρει ότι «Η αρμόδια Υπηρεσία του ΥΕΝΑΝΠ θα λάβει υπόψη την αναφερόμενη στην Ερώτηση πρόταση σε ενδεχόμενη μελλοντική τροποποίηση των διατάξεων του Π.Δ. εξετάζοντας την περίπτωση χρονικής επέκτασης της ναυαγοσωστικής κάλυψης των ανά την επικράτεια λουτρικών εγκαταστάσεων».
Επειδή παρ’ όλα αυτά δεν έχει γίνει ακόμη τίποτε παρά το ότι είναι ανεκτίμητη η αξία των ανθρώπινων ζωών που χάνονται αν και ο θεσμός του ναυαγοσώστη μπορεί να επιδείξει θεαματικά αποτελέσματα, όταν στηριχθεί ουσιαστικά,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ.Υπουργοί
Αν προτίθενται να προβούν άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες που θα ενισχύουν το θεσμό των ναυαγοσωστών προκειμένου να προστατεύονται οι λουόμενοι τόσο στις πολυσύχναστες ελληνικές ακτές όσο και στις πισίνες.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ