Δωρεάν διανομή αγροτικών προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Αριθμός πρωτ: 7999
Ημερομηνία κατάθεσης: 13/10/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Δωρεάν διανομή αγροτικών προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την εφαρμογή του κοινοτικού προγράμματος της δωρεάν διανομής αγροτικών προϊόντων, τα οποία προέρχονται από τα αποθέματα της κοινοτικής παρέμβασης, και τροφίμων σε απόρους, φιλανθρωπικά ιδρύματα και οικονομικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Όπως καθορίστηκε, από τα 496.000.000 ευρώ που θα διατεθούν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό στα 18 από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ελλάδα αναλογούν 20.045.000 ευρώ που αντιστοιχούν με τη δωρεάν διανομή 6.000 τόνων δημητριακών και πιθανότερα ζυμαρικών, 3.000 τόνων ρυζιού και 10.000 τόνων γάλακτος σε σκόνη.
Επειδή όπως αποφασίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η εφαρμογή του κοινοτικού προγράμματος της δωρεάν διανομής των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων σε αυτούς που έχουν ανάγκη, θα γίνει το 2009.
Επειδή υπάρχουν μεγάλες ανάγκες σε απόρους, οικονομικά ευπαθείς ομάδες και φιλανθρωπικά ιδρύματα στο Νομό Ηρακλείου και την Κρήτη γενικότερα,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Ποιος σχεδιασμός υπάρχει για την εφαρμογή του κοινοτικού προγράμματος της δωρεάν διανομής αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στη χώρα μας και ποιες προϋποθέσεις θα ισχύουν για τους δικαιούχους.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης