Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των σπιτιών και στα νησιά της χώρας

Αριθμός πρωτ: 22
Ημερομηνία κατάθεσης: 17/6/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΠΕΧΩΔΕ
3) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των σπιτιών και στα νησιά της χώρας.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των σπιτιών, αποκλείεται από την δυνατότητα αυτή τόσο το νησί της Κρήτης όσο και όλα τα μη διασυνδεδεμένα νησιά της χώρας.
Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που η ηλιοφάνεια είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη το κράτος θα έπρεπε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξάπλωση της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών συστημάτων τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα σπίτια ανακουφίζοντας με τον τρόπο αυτό το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες αδυνατεί να αντεπεξέλθει στην αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος.
Επειδή αυτή η αναγκαιότητα είναι εντονότερη στις νησιωτικές περιοχές όπου το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι μεγαλύτερο.
Επειδή η Κρήτη αντιμετωπίζει μεγάλο ενεργειακό πρόβλημα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνεται.
Επειδή η εφαρμογή μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος θα πρέπει να ισχύει για όλη την επικράτεια και όχι μέρος αυτής, δημιουργώντας έτσι ανισότητες μεταξύ των περιοχών της χώρας,

ΕΡΩΤΟΥΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Αν προτίθενται να τροποποιήσουν την απόφαση ώστε να περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων και οι μη συνδεδεμένες με το δίκτυο της ΔΕΗ περιοχές της χώρας.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ