Εγκαταλελειμμένο από την Πολιτεία το Αλιευτικό Καταφύγιο του Κόκκινου Πύργου Νομού Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 5306
Ημερομηνία κατάθεσης: 8/3/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
2) ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Εγκαταλελειμμένο από την Πολιτεία το Αλιευτικό Καταφύγιο του Κόκκινου Πύργου Νομού Ηρακλείου .

Το Αλιευτικό Καταφύγιο του Κόκκινου Πύργου Δήμου Τυμπακίου στο Νομό Ηρακλείου έχει εγκαταλειφθεί από την Πολιτεία, σύμφωνα με τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, αφού αφενός ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου ΑΕ έχει αποποιηθεί την ευθύνη του, μεταξύ άλλων λιμανιών τα οποία δεν έχει οικονομικό συμφέρον να διαχειρίζεται, και αφετέρου ο Δήμος Τυμπακίου έχει συναντήσει απαγορευτικό καθεστώς σε κάθε προσπάθειά του να αναλάβει το Καταφύγιο υπό τις αρμοδιότητές του.
Οι αλιείς της περιοχής δεν ξέρουν που να αποταθούν για την επίλυση των προβλημάτων τους και για την αποκατάσταση των ζημιών που κατά καιρούς συμβαίνουν ενώ δεν γνωρίζουν και που καταλήγουν τα τέλη που πληρώνουν. Όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν είναι απροστάτευτοι από κλοπές και δολιοφθορές καθώς δεν υπάρχει έλεγχος από πουθενά.
Επειδή οι αλιείς αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τον καθαρισμό της εισόδου του λιμανιού, όπου έχει συσσωρευτεί μεγάλη ποσότητα άμμου, κάνοντας απροσπέλαστη σχεδόν και επικίνδυνη τη διεύλεση των σκαφών τους.
Επειδή με την 4718/23-02-07 Ερώτησή μου επεσήμανα την ανάγκη για εκπόνηση μελέτης ακτομηχανικής προκειμένου να εκτελεστούν συμπληρωματικά λιμενικά έργα αποτροπής προσάμμωσης των αλιευτικών καταφυγίων των νοτίων παραλίων του Νομού.
Επειδή ενώ, στην απάντηση της Ερώτησής μου 13741/30-08-06 διαβεβαιώνατε ότι το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη χρηματοδότηση έργων συντήρησης των λιμένων της περιοχής, καμία εξέλιξη δεν έχει υπάρξει,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Oι κ.κ. Υπουργοί:
Εάν προτίθενται να δημιουργήσουν Νομαρχιακό Λιμενικό Ταμείο υπό την αρμοδιότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου για τη διαχείριση των αλιευτικών καταφυγίων του νότου του Νομού Ηρακλείου, μεταξύ των οποίων και του Κόκκινου Πύργου, αλλά και να την ενισχύσουν οικονομικά για να υλοποιήσει τα απαραίτητα έργα.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης