Εισήγηση Μ.Στρατάκη για τον Προϋπολογισμό του 2011

Ηράκλειο, 21/12/2010

Μ.Στρατάκης: Στόχος το παραγωγικό πρότυπο αντί του μέχρι σήμερα κυρίαρχου καταναλωτικού προτύπου.

Ως Ειδικός εισηγητής της πλειοψηφίας για τον Προϋπολογισμό του 2011, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης, έκανε λόγο για ανεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης και κυρίως της μείζονος, καθώς δεν έχει κατανοήσει ακόμα το μέγεθος της ζημιάς που έχει προξενηθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια από τις πολιτικές της.
Ο κ.Στρατάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην ουσία σε έναν «οικονομικό πόλεμο» στον οποίο την οδήγησε η Νέα Δημοκρατία, τόνισε, όμως, ότι η υπαιτιότητα όλων των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ, έγκειται στο ότι δεν αντέδρασαν στο καταναλωτικό πρότυπο που διαμορφωνόταν τα τελευταία χρόνια από το παγκόσμιο σύστημα και κυρίως στο ότι απαξιώθηκε το παραγωγικό πρότυπο που ήταν αναγκαίο για να ανταποκριθεί η χώρα στις διεθνείς οικονομικές πιέσεις, των οποίων τα αποτελέσματα είναι ορατά σήμερα. Παράλληλα, απαιτούνται εκτός από τις αλλαγές στο οικονομικό επίπεδο, αλλαγές και στην κοινωνία για να μπορέσουν να ξεπεραστούν τα προβλήματα.
Σε κάθε περίπτωση, τα νούμερα και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Μέσα σε 5,5 χρόνια στα 170 δισεκατομμύρια χρέους-που δημιουργήθηκε τα τελευταία 40 χρόνια-προστέθηκαν άλλα 130 δισεκατομμύρια. Το εμπορικό έλλειμμα από 6% του ΑΕΠ έφθασε στο 14%.
«Αυτή είναι η αλήθεια και τη γνωρίζει πλέον όλος ο ελληνικός λαός, έστω και αν κάποιοι από τη Νέα Δημοκρατία προσπαθούν επιμελώς να την αποκρύψουν. Αυτή η προσπάθεια ακόμα και σήμερα γίνεται και προς την κατεύθυνση της ωραιοποίησης, με άλλες λογικές και επιχειρήματα που είναι έωλα, σε μια κατεύθυνση που λέει ότι γίνεται μια προσπάθεια να κουκουλωθούν οι καταστροφικές πολιτικές και οι ασχήμιες των τελευταίων χρόνων», τόνισε ο κ.Στρατάκης.
Και συνέχισε: «Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο θέσατε τη χώρα στα 5,5 χρόνια δύο φορές σε επιτήρηση, αλλά την οδηγήσατε και στο Μνημόνιο και το μηχανισμό στήριξης, που ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο Γιώργος Παπανδρέου –ευτυχώς- με το κύρος του και τη επιχειρηματολογία του δημιούργησε, και τώρα βλέπουμε ότι ακολουθείται ως πρακτική για τη διάσωση και άλλων χωρών και για την αντιμετώπιση γενικότερα της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. …Πρέπει να αλλάξετε επιχειρηματολογία γιατί δεν σας πιστεύουν ούτε οι πλέον φανατικοί οπαδοί σας και το μόνο που πετυχαίνετε είναι να οδηγείτε σε αδιέξοδο το πολιτικό σύστημα και σε μία μεγαλύτερη απαξίωση».
Αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό του 2011, ο κ.Στρατάκης επανέλαβε ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό συνέχειας και συνέπειας και ασφαλώς χρειάζονται αλλαγές σε πάρα πολλά ζητήματα και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς.
Όσον αφορά τις ΔΕΚΟ, των οποίων ο ρόλος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την παροχή υπηρεσιών και προϊόντων υψηλής ποιότητας στους πολίτες, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων που να στοχεύει στη συγκράτηση των δαπανών, στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, στην προσέλκυση επενδυτών, στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά κυρίως στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος.
Όλοι γνωρίζουν ότι τα οικονομικά αποτελέσματα των ΔΕΚΟ επηρεάζουν άμεσα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, όπως το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, την απασχόληση, τις επενδύσεις και το ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης.
Ο Προϋπολογισμός του 2011 ξεκαθαρίζει ότι για όλα τα περιουσιακά στοιχεία που δεν σχετίζονται με δημόσια αγαθά και στρατηγικά συμφέροντα θα υπάρξει ιδιωτικοποίηση. Ταυτοχρονα, θα υπάρχει μία δεσμευμένη κρατική ιδιοκτησία της τάξης του 34% ή και λιγότερο, σε συμφωνία με τους μετόχους, για περιουσιακά στοιχεία στα οποία πρέπει να διατηρηθεί μία αποτελεσματική διακριτική παρέμβαση. Για τα περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με δημόσια αγαθά και υποδομές, ασφάλεια, ο πλειοψηφικός έλεγχος θα ανήκει στο δημόσιο με 51% και πάνω.
Ακόμη, προβλέπονται συγχωνεύσεις οργανισμών, κατάργηση ανενεργών φορέων με ενοποίησή τους σε λιγότερους, χωρίς απολύσεις προσωπικού το οποίο μετατάσσεται όπου υπάρχουν ανάγκες.
Παρά τις προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο να προχωρήσει το «Λευκό Βιβλίο» ως συνέχεια του «Πράσινου Βιβλίου» ήδη από το 2004, η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν αξιοποίησε τις νέες κατευθύνσεις, αλλά αντίθετα ακόμη και κερδοφόρες ΔΕΚΟ τις έκανε ζημιογόνες.
Το ΠΑΣΟΚ, ήδη από το 2010, ενέταξε στη Γενική Κυβέρνηση τις 13 πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ, οι 11 από τις οποίες σύμφωνα με τον προϋπολογισμό είχαν έσοδα για το 2009 1,5 δισεκατομμύριο περίπου, τα οποία ήταν μειωμένα σε σχέση με το 2008 που είχαν έσοδα 1,6 δισεκατομμύριο, και άλλο τόσο περίπου το 2007- ενώ οι ζημιές από το 2007 μέχρι το 2009 αυξήθηκαν κατά 31% και έφτασαν στο 1.711.000.000 ευρώ. Παράλληλα, οι αμοιβές σε αυτές τις ΔΕΚΟ ήταν διπλάσιες από τις αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα και μεγαλύτερες από του δημοσίου.
«Κανείς δεν λέει ότι δεν πρέπει να αμείβονται οι εργαζόμενοι. Αλλά πρέπει να αντιληφθούμε ότι θα πρέπει η αμοιβή της εργασίας να είναι ανάλογη του έργου που παρέχεται. Και αυτό πρέπει να βρούμε τρόπους να το μετρήσουμε γιατί είναι και ο μόνος τρόπος να λύσουμε τεράστια ζητήματα που διαμορφώνονται στην ελληνική κοινωνία και σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Ανάμεσα στις δύο κύριες σχολές διοίκησης, του αμερικανικού τρόπου σκέψης που θεωρεί ότι τα προβλήματα των επιχειρήσεων λύνονται με απολύσεις και της ιαπωνικής φιλοσοφίας που δεν χρεώνει στους εργαζόμενους τις λανθασμένες επιλογές των διοικούντων, εμείς ακολουθούμε τη δεύτερη και γι’αυτό όλοι οι υπεράριθμοι μετατάσσονται στο δημόσιο παρά τις νεοφιλελεύθερες φωνές που ακούγονται στην αίθουσα και αλλού για απολύσεις».
Κλείνοντας, ο κ.Στρατάκης υπογράμμισε ότι η διαχείριση των ΔΕΚΟ είναι ιδιαίτερα σημαντική, με ανταποδοτική εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας, με διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου, αξιολόγηση των επιχειρηματικών κινδύνων, ανάπτυξη τυπικών προγραμμάτων ελέγχου κλπ.
«Ο ελληνικός λαός μπορεί αυτή τη στιγμή να δυσανασχετεί, γιατί περνάει δύσκολες καταστάσεις, τις οποίες υφίσταται εξαιτίας των οριζόντιων προσαρμογών, όμως επικροτεί τις στοχευμένες προσαρμογές που προσπαθεί η Κυβέρνηση. Κανείς δεν αρνείται ότι πρέπει να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές και αυτό το κάνει ο ελληνικός λαός, γιατί γνωρίζει ότι με το ΠΑΣΟΚ σ’ ένα δίκαιο περιβάλλον μπορεί να ελπίζει και όταν θα έλθει η ώρα σίγουρα θα ωφεληθεί. …Μετά απ’ αυτόν τον δύσκολο αγώνα θα μπούμε στον επόμενο αγώνα που είναι ο αγώνας της ουσιαστικής ανάπτυξης, της προόδου και της ευημερίας, που θα είναι όμως βασισμένος σε μία διαφορετική βάση και θα μπορεί να δώσει διαφορετικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό ακριβώς εμείς στηρίζουμε και ψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό», κατέληξε ο κ.Στρατάκης.