Εισηγητής ο Μ.Στρατάκης για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2006/123/EK για τις υπηρεσίες στην ελληνική νομοθεσία

Ηράκλειο, 24/3/2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εισηγητής ο Μ.Στρατάκης για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2006/123/EK για τις υπηρεσίες στην ελληνική νομοθεσία.

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης μιλώντας την Τρίτη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητήθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2006/123/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά και άλλες διατάξεις», τόνισε ότι η εν λόγω Οδηγία, αποσκοπεί στην προώθηση της δημιουργίας μιας γνήσιας εσωτερικής αγοράς υπηρεσιών, η οποία δεν υπήρχε κατά τις αρχές της δεκαετίας του 2000, εξαιτίας, κυρίως, των νομικών εμποδίων που υπήρχαν.

Ο κ.Στρατάκης επεσήμανε ότι η ενσωμάτωση της εν λόγω Οδηγίας μπορεί αφενός να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και αφετέρου να συμβάλλει στην ανάπτυξη ξεπερνώντας προβλήματα γραφειοκρατίας, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι θετικό.
Η Οδηγία προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν θα μπορούν να θέτουν γραφειοκρατικά εμπόδια στη δραστηριοποίηση στο έδαφός τους ευρωπαϊκών εταιρειών ή επαγγελματιών, όπως είναι η υποχρεωτική εγγραφή σε επαγγελματικά μητρώα ή η υποχρεωτική δημιουργία υποκαταστήματος. Επίσης, θα τηρείται η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία της χώρας υποδοχής, με άλλα λόγια της χώρας στην οποία παρέχεται η υπηρεσία, ώστε να περιορισθεί έτσι το λεγόμενο «κοινωνικό ντάμπινγκ», δηλαδή η μαζική εισαγωγή εργαζομένων «χαμηλού κόστους».

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτή η Οδηγία, γιατί καλύπτει υπηρεσίες που συμβάλλουν, για τη χώρα μας, τουλάχιστον, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο 60,41% στην προστιθέμενη αξία της οικονομίας και περίπου στο 58% της απασχόλησης. Στις άλλες χώρες της Ε.Ε. τα ποσοστά αυτά είναι λίγο μεγαλύτερα. Αυτό, όμως, δείχνει και τη σημασία της γιατί, ασφαλώς, θα δοθούν άλλες δυνατότητες και, βεβαίως, θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρξουν βέλτιστες πρακτικές, αμοιβαία αξιολόγηση και, βέβαια, θα δοθεί άλλη δυνατότητα σε σχέση με τις ανοιχτές μεθόδους συντονισμού», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Στρατάκης.

Η οδηγία καλύπτει τις υπηρεσίες που παρέχονται σε επιχειρήσεις αλλά και σε τελικούς καταναλωτές. Στο σχέδιο νόμου του Υπ.Οικονομικών περιλαμβάνονται άρθρα που διευκολύνουν υφιστάμενες διαδικασίες και δίνουν τη δυνατότητα να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά προβλήματα που είναι και το μείζον πρόβλημα της οικονομίας.

«Εμείς είμαστε αντίθετοι με τις απόψεις που εκφράστηκαν από την αντιπολίτευση ότι δηλαδή πρέπει να διαλύσουμε και να τα καταργήσουμε τα πάντα , χωρίς βέβαια ταυτόχρονα να προτείνεται ένα συγκεκριμένο μοντέλο ή ένα σχέδιο με το οποίο μπορούμε να λειτουργήσουμε σε αυτή την κοινωνία που όλοι μας ζούμε, που είναι παγκοσμιοποιημένη, που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι δεν μπορούμε να μείνουμε μόνοι μας, άρα πρέπει να συνυπάρξουμε με τους άλλους λαούς, άρα πρέπει να βρούμε τις χρυσές τομές μέσα από τις οποίες μπορούμε να επιτύχουμε και εμείς τους δικούς μας στόχους στα πλαίσια του παγκόσμιου καταμερισμού.
Εάν λοιπόν, μέσα από την εφαρμογή, της Οδηγίας αυτής μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα αυτά της αδειοδότησης, δηλαδή στην πράξη της γραφειοκρατίας που εμποδίζουν τις επενδύσεις και που εμποδίζουν στην πράξη την δημιουργία θέσεων εργασίας, τότε θα έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα. Διότι σήμερα το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως ελληνική κοινωνία είναι η ανεργία, είναι το πού θα βρούνε δουλειά οι άνεργοι. Βλέπετε ότι λίγο πολύ εξανεμίστηκε και η αντίληψη που υπήρχε με τον μισθό της γενιάς των 700 ευρώ, διότι δημιουργείτε μια άλλη γενιά που είναι εντελώς άνεργοι. Εμείς έχουμε υποχρέωση αυτής της μορφής τα ζητήματα, να δούμε πώς μπορούμε να τα ξεπεράσουμε με θετικό τρόπο και όχι μέσα από άρνηση»,
κατέληξε ο κ.Στρατάκης.