Εκρηκτική η κατάσταση στην αγορά του Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 2739
Ημερομηνία κατάθεσης: 27/7/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
3) ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Εκρηκτική η κατάσταση στην αγορά του Ηρακλείου.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΟΕΒΕΝΗ, σε σύσκεψη που έγινε πρόσφατα, επεσήμαναν την εκρηκτική κατάσταση στην αγορά του νομού Ηρακλείου, με τα πολλά λουκέτα επιχειρήσεων και την έλλειψη ρευστότητας να συνθέτουν την δραματική εικόνα που επικρατεί.
Τα χαρακτηριστικά της κατάστασης στην τοπική αγορά είναι ο μειωμένος τζίρος των επιχειρήσεων αλλά και η στάση των τραπεζών που δεν διοχετεύουν το αναγκαίο ποσό χρημάτων στις ΜΜΕ, ώστε να μπορούν να ανασάνουν και να ξεπεράσουν προβλήματα ρευστότητας.
Όπως επισημαίνουν και οι τοπικοί φορείς της αγοράς, είναι ανάγκη, εκτός των άλλων, να ξεπεραστούν προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τον Τειρεσία, προκειμένου να μπορέσει μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων να έχει πρόσβαση σε κεφάλαια που θα τους δώσουν την ευκαιρία να αποτρέψουν το κλεισιμο των επιχειρήσεών τους.
Επειδή, όπως αποδεικνύεται, τα μέτρα της κυβέρνησης δεν απέδωσαν στην πράξη για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, παρά τις επισημάνσεις που είχαν γίνει, ώστε να οδηγηθούν τα χρήματα στην πραγματική οικονομία.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ.Υπουργοί
1) Σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να συνεχίσουν να λειτουργούν;
2) Αν προτίθενται να τροποποιήσουν το καθεστώς του Τειρεσία που αποτελεί βραχνά για τις ΜΜΕ.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης