Εκτεταμένα περιστατικά απάτης στο Διαδίκτυο

Αριθμός πρωτ: 1496
Ημερομηνία κατάθεσης: 2/11/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Εκτεταμένα περιστατικά απάτης στο Διαδίκτυο.

Επιτακτική είναι η ανάγκη προστασίας όσων κάνουν χρήση του Διαδικτύου από τα περιστατικά απάτης που κάνουν πολύ συχνά την εμφάνισή τους στο Internet.
Την αφέλεια ή την ημιμάθεια ορισμένων χρηστών εκμεταλλεύονται επιτήδειοι, οι οποίοι με φανταστικές ιστορίες προσπαθούν να τους αποσπάσουν αριθμούς πιστωτικών καρτών, ταυτοτήτων ή λογαριασμών.
Επειδή, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, τέτοιου είδους μηνύματα «ψαρέματος» που διακινούνται το διαδίκτυο, κυκλοφορούν και σε ελληνική μετάφραση, επιδιώκοντας την εξαπάτηση Ελλήνων χρηστών.
Επειδή ακόμη και το πιστοποιητικό ασφαλείας της τοποθεσίας web, το οποίο πιστοποιεί την κρυπτογράφηση για την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών που εισάγονται, μπορεί να είναι ψεύτικο.
Επειδή διαρκώς εφευρίσκεται πλήθος τεχνικών προκειμένου να εξαπατηθούν οι χρήστες διαδικτύου και να υποκλαπούν προσωπικά δεδομένα και χρηματικά ποσά,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να προστατευθούν οι Έλληνες χρήστες του διαδικτύου από τους επιτήδειους που προσπαθούν με διάφορους τρόπους να εκμεταλλευθούν την αφέλεια ή με χρήση εξελιγμένων λογισμικών υποκλοπής, να τους εξαπατήσουν.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ