Εκτεταμένες ζημιές στα επιτραπέζια σταφύλια στο Νομό Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 6368
Ημερομηνία κατάθεσης: 24/9/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Εκτεταμένες ζημιές στα επιτραπέζια σταφύλια στο Νομό Ηρακλείου.

Εκτεταμένες ζημιές προκλήθηκαν στην παραγωγή των επιτραπέζιων σταφυλιών στο Νομό Ηρακλείου καθώς οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις και οι αυξημένες υγρασίες που δημιουργήθηκαν, προκάλεσαν σαπίλα στο προϊόν.
Επειδή οι παραγωγοί του νομού είναι ανάστατοι καθώς οι ζημιές που έχουν προκληθεί στα σταφύλια τους δεν τους δίνει τη δυνατότητα να τα πουλήσουν στους εμπόρους ως βρώσιμα για εξαγωγή ή την εσωτερική αγορά, αλλά το πιθανότερο είναι 150 και πλέον τόννοι επιτραπέζιων σταφυλιών να καταλήξει στα οινοποιεία, με δυσάρεστα αποτελέσματα για το εισόδημα των παραγωγών.
Επειδή ο ΕΛΓΑ δεν δέχεται αιτήσεις για την αποζημίωση των επιτραπέζιων σταφυλιών καθώς όπως λέει δεν αποζημιώνεται το προϊόν που προφυλάσσεται στα σκεπαστά αμπέλια, αγνοώντας χαρακτηριστικά ότι η ζημιές προκλήθηκαν από την υγρασία που δημιουργήθηκε κάτω από τα πλαστικά που καλύπτουν τα αμπέλια.
Επειδή οι παραγωγοί κάνουν λόγο για εμπαιγμό από την πλευρά του ΕΛΓΑ για το γεγονός ότι καταβάλουν εισφορά 3% για το προϊόν των σκεπαστών αμπελιών χωρίς ωστόσο να μπορούν να αποζημιωθούν,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1) Εάν προτίθεται να παρέμβει προκειμένου ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τους παραγωγούς του Νομού Ηρακλείου για τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν στα επιτραπέζια σταφύλια των σκεπαστών αμπελιών, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις η καταστροφή της παραγωγής είναι ολοκληρωτική.
2) Εάν προτίθεται να καταργήσει την εισφορά του 3% του ΕΛΓΑ στους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών που παράγονται από σκεπασμένα αμπέλια , σε περίπτωση που δεν τους αποζημιώσει.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης