Εκτροφές σαλιγκαριών

Αριθμός πρωτ: 17673
Ημερομηνία κατάθεσης: 10/4/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Εκτροφές σαλιγκαριών.

Η εκτροφή σαλιγκαριών είναι μία νέα δραστηριότητα με μεγάλες δυνατότητες ώστε να καλύψει μέρος της απώλειας του συνεχώς μειούμενου αγροτικού εισοδήματος ως εναλλακτική ενασχόληση για τους χειμαζόμενους αγρότες της χώρας μας.
Με τον αναπτυξιακό νόμο 3299/2004. σύμφωνα με τα άρθρα 3 και 5 προβλέπεται η ενίσχυση αυτής της δραστηριότητας εφόσον οι επενδύσεις υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ.
Σύμφωνα όμως με τα υπάρχοντα στοιχεία η μονάδα ενός στρέμματος, που θεωρείται ικανοποιητική ως εναλλακτική ενασχόληση με σωστές προδιαγραφές, τις διαθέσιμες ποσότητες νερού, και χωρίς μεγάλο ρίσκο για μεγάλο αριθμό γεωργικών εκμεταλλεύσεων, στοιχίζει περίπου 20.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ενταχθεί καμία στον αναπτυξιακό νόμο, απ’αυτές που ήδη έχουν αρχίσει να πραγματοποιούνται και όσες προβλέπεται να δημιουργηθούν.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Οι κ.κ.Υπουργοί
Εάν προτίθενται να τροποποιήσουν το νόμο ή εάν αρκεί η τροποποίηση μόνο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης ώστε να μπορούν να ενισχυθούν και μονάδες κόστους 20.000 ευρώ που καλύπτουν έκταση εκτροφής περίπου ενός στρέμματος.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης