Ελλείψεις γιατρών που υπηρετούν στα πλοία

Αριθμός πρωτ: 650
Ημερομηνία κατάθεσης: 24/7/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
3) ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Ελλείψεις γιατρών που υπηρετούν στα πλοία.

Με επανειλημμένες ερωτήσεις μου (4479/16-2-07, 8483/25-5-07) έχω επισημάνει την αδιαφορία της πολιτείας και την πλήρη εγκατάλειψη των γιατρών που υπηρετούν στα πλοία, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν αναγκαστεί σε παραίτηση.
Τις δραματικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στα πλοία αλλά και ιατροφαρμακευτικών υποδομών, κατέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο, ο θάνατος νεαρής γυναίκας η οποία έπαθε κρίση επιληψίας και τελικά απεβίωσε αβοήθητη σε πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο Κύθνος – Πειραιάς.
Οι εναπομείναντες επτά γιατροί που εξακολουθούν να υπηρετούν στα πλοία, από τους είκοσι που είχαν αρχικά προσληφθεί, κάνουν λόγο για αθέτηση των συμβάσεων που είχαν υπογράψει, ενώ παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες τους, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως οι επτά ημέρες εργασίας αντί του πενθήμερου που είχε αρχικά προβλεφθεί, ο ανύπαρκτος στις περισσότερες των περιπτώσεων εξοπλισμός, καθώς και η μη αποζημίωσή τους για υπερωριακή, νυχτερινή και εκτός έδρας απασχόληση.
Επειδή οι γιατροί διαμαρτύρονται έντονα για τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, καθώς δεν τους χορηγείται ούτε μία ημέρα ανάπαυσης, ενώ καταλογίζουν ευθύνες και στο Υπουργείο Οικονομικών που αθέτησε τις υποσχέσεις τις οποίες έδωσε στους προσληφθέντες ιατρούς.
Επειδή στην απάντηση της τελευταίας ερώτησής μου ο Υφυπουργός Υγείας κάνει λόγο για επίτευξη εξομάλυνσης των συνθηκών εργασίας των γιατρών που υπηρετούν στα πλοία, εν τούτοις η πραγματικότητα αποδεικνύει το αντίθετο.
Επειδή από και προς την Κρήτη ο αριθμός των μετακινούμενων με πλοία είναι πολύ μεγάλος και η ανάγκη ύπαρξης γιατρών στα πλοία επιτακτική,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Εάν προτίθενται να κάνουν δεκτά όλα τα δίκαια αιτήματα των γιατρών που υπηρετούν στα πλοία, προκειμένου να μην εξαναγκάζονται σε παραίτηση.
2) Εάν και πότε πρόκειται να προβούν στην προκήρυξη των απαιτούμενων θέσεων βάσει των υφιστάμενων αναγκών, οι οποίες ως γνωστόν είναι αυξημένες λόγω της καλοκαιρινής περιόδου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης