Ελλείψεις εξωτερικών φρουρών στις φυλακές Αλικαρνασσού

Αριθμός πρωτ: 1449
Ημερομηνία κατάθεσης: 1/11/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΘΕΜΑ: Ελλείψεις εξωτερικών φρουρών στις φυλακές Αλικαρνασσού.

Μόλις 33 εξωτερικούς φρουρούς διαθέτει σήμερα η κλειστή φυλακή Αλικαρνασσού από τους 94 που προβλέπει το οργανόγραμμα, γεγονός που συντελεί στην αποδυνάμωση της φύλαξης του Σωφρονιστικού Καταστήματος, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές υπαλλήλων, κρατουμένων και πολιτών.
Ο υπερπληθυσμός των φυλακών, όπου φιλοξενούνται πάνω από 400 αντί των 105 κρατουμένων που είναι η δυναμικότητα του Καταστήματος, δυσχεραίνει την ήδη βεβαρημένη Υπηρεσία, ξεπερνώντας ταυτόχρονα και τα όρια ασφάλειας για όλους.
Ο μέσος όρος των μεταγωγών, έκτακτων και τακτικών, είναι 7-9 ημερησίως, που πραγματοποιούνται με δραματικά μικρότερο αριθμό υπαλλήλων από τον προβλεπόμενο, και εκτός αυτών, οι εξωτερικοί φρουροί εκτελούν συχνά φύλαξη και μεταγωγές κρατουμένων από άλλα Καταστήματα της Κρήτης, όταν πρέπει να νοσηλευτούν ή να δικαστούν στο Ηράκλειο.
Επειδή μόνιμη δύναμη από τους εξωτερικούς φρουρούς διατίθεται στη φύλαξη ασθενών κρατουμένων με χρόνιες παθήσεις στα νοσοκομεία του Ηρακλείου, με αποτέλεσμα τη διασπορά των υπαλλήλων και τη μη φύλαξη μίας, και κάποιες φορές και δύο, από τις τέσσερις σκοπιές της φυλακής.
Επειδή η Υπηρεσία καθημερινά ανακαλεί τα ρεπό των υπαλλήλων και γενικότερα, υπό τις δεδομένες συνθήκες, είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστεί ο Κανονισμός Εξωτερικής Φρουράς,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

Εάν προτίθεται να προβεί άμεσα στην κάλυψη των ελλείψεων σε εξωτερικούς φρουρούς στις φυλακές Αλικαρνασσού, με τουλάχιστον 15 υπαλλήλους, για την ασφαλή φύλαξη και μεταφορά του τετραπλάσιου, από τον προβλεπόμενο, αριθμού κρατουμένων που φιλοξενούνται στο Σωφρονιστικό Κατάστημα σήμερα.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ