Ελλιπής προστασία προστατευόμενης αναδασωτέας περιοχής, ενταγμένης στο δίκτυο “Natura 2000” του Δήμου Αρχανών

Αριθμός πρωτ: 8079
Ημερομηνία κατάθεσης: 6/3/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Ελλιπής προστασία προστατευόμενης αναδασωτέας περιοχής, ενταγμένης στο δίκτυο “Natura 2000” του Δήμου Αρχανών.

Με την 7245/25-4-07 Ερώτησή μου είχα επισημάνει την καταπάτηση γεωργικών ζωνών στο Νομό Ηρακλείου εξαιτίας της έλλειψης ζωτικού χώρου για την κτηνοτροφία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την καταπάτηση από τους κτηνοτρόφους της γεωγραφικής ενότητας του Δήμου Αρχανών που οριοθετείται από το όρος Γιούχτας και τη φυσική του προέκταση, το φαράγγι Αρχανών-Κνωσού.
Η παραπάνω περιοχή έχει χαρακτηριστεί αναδασωτέα, αρχαιολογικός χώρος και προστατευόμενη περιοχή στο πλαίσιο της οδηγίας “Natura 2000”, ενώ πρόκειται για περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους αλλά και χώρος, σύμφωνα με Δασική Απαγορευτική Διάταξη, παράνομης βοσκής, παραμονής και διατήρησης αιγοπροβάτων.
Στις απαντήσεις της ως άνω Ερώτησης, αφενός το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης κάνει λόγο για καταληκτική ημερομηνία αποχώρησης των ποιμνίων από την συγκεκριμένη προστατευόμενη ζώνη στις 1-8-07, ενώ επισημαίνει πως οριστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τον κόσμο της υπαίθρου θα γίνει με τη σύσταση του σώματος της Αγροφυλακής. Η δε Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας Κρήτης υπογραμμίζει πως το πρόβλημα της υπερβόσκησης και της παράνομης βόσκησης θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί καλύτερα αν υπήρχε περισσότερο προσωπικό στην Υπηρεσία για συχνότερη παρουσία της στην περιοχή ή αν λειτουργούσε η Αγροφυλακή.
Εν τούτοις, δέκα μήνες μετά, ο Δήμος Αρχανών αναγκάστηκε να προσφύγει στον Εισαγγελέα Ηρακλείου, καθώς η κατάσταση δεν άλλαξε, τη στιγμή μάλιστα που υλοποιούνται δύο σημαντικές παρεμβάσεις στην περιοχή του Γιούχτα, οι οποίες ουσιαστικά δεν μπορούν να προχωρήσουν.
Επειδή ο μοναδικός αγροφύλακας που τοποθετήθηκε στις Αρχάνες δεν διαθέτει καν αυτοκίνητο και δεν αρκεί για την φύλαξη και προστασία της προστατευόμενης ζώνης.
Επειδή έξι χιλιάδες στρέμματα έχουν καταπατηθεί, καταστρέφοντας τη μοναδικού και σπάνιου κάλλους χλωρίδα της περιοχής,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να ληφθούν δραστικά μέτρα για την προστασία της αναδασωτέας περιοχής του Δήμου Αρχανών που έχει ενταχθεί στο δίκτυο “Natura 2000”, η οποία, εκτός των άλλων, λόγω και του θεσμικού πλαισίου στο οποίο εντάσσεται, κρίνεται επιτακτική.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ