Εμπαιγμός σταφιδεργατών Νομού Ηρακλείου από το Υπουργείο Απασχόλησης

Αριθμός πρωτ: 8352
Ημερομηνία κατάθεσης: 12/3/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Εμπαιγμός σταφιδεργατών Νομού Ηρακλείου από το Υπουργείο Απασχόλησης.

Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου (369/5-10-07, 5426/30-1-08) έχω επισημάνει το εργασιακό τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει τα 28 εναπομείναντα μέλη της Συνεργατικής Σταφιδεργατών του Νομού Ηρακλείου, αφού η ετήσια παραγωγή σταφίδας ολοένα και μειώνεται, με αποτέλεσμα την υποαπασχόλησή τους και τη μη συμπλήρωση των απαραίτητων ενσήμων για συνταξιοδότηση.

Όπως γίνεται όμως αντιληπτό από τις απαντήσεις, δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να στηριχθούν και να βρεθούν λύσεις για τους σταφιδεργάτες και τις οικογένειές τους, που βρίσκονται σε απόγνωση, αλλά ούτε και οι υποσχέσεις που απέσπασαν οι ίδιοι, κατά τη συνάντησή τους με την κα. Υφυπουργό Απασχόλησης τον περασμένο Δεκέμβριο, τηρήθηκαν, αφού τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα από τα υπεσχημένα.

Αντίθετα, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου τους ενημέρωσαν πως έχασαν ακόμη και τα χαρτιά που τους είχαν προσκομίσει προκειμένου να εξευρεθεί κάποια λύση.

Επειδή ακόμη και το επίδομα των 1000 ευρώ που υποτίθεται πως θα ελάμβαναν ως άμεσο μέτρο στήριξης των οικογενειών τους εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, μέχρι σήμερα λίγο πριν το Πάσχα, δεν το έχουν λάβει.

Επειδή είναι απαράδεκτος ο εμπαιγμός του Υπουργείου προς τους σταφιδεργάτες, η προσφορά των οποίων στην οικονομία της χώρας αλλά και στην κοινωνική ασφάλιση ήταν σημαντική,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Η κ. Υπουργός:

1) Αν προτίθεται να τηρήσει τις υποσχέσεις που δόθηκαν στους σταφιδεργάτες του Νομού Ηρακλείου κατά την επίσκεψή τους στο Υπουργείο Απασχόλησης στις 4 Δεκεμβρίου 2007, προκειμένου να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

2) Αν πρόκειται να υπάρξει μέριμνα και να ενταχθούν σε ειδικό καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης τα μέλη της Συνεργατικής Σταφιδεργατών Ηρακλείου που έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους και έχουν πάνω από 7500 ένσημα. Για δε τους υπολοίπους, αν θα υπάρξει μοριοδότηση ανάλογα με την ηλικία στον ΑΣΕΠ, για την απορρόφησή τους από υπηρεσίες σε ανάλογες θέσεις.

3) Αν θα τους δοθεί τελικά το επίδομα των 1000 ευρώ ως προσωρινό μέτρο στήριξης των οικογενειών τους.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ