Ενίσχυση της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Νομό Ηρακλείου για την πολιτική προστασία

Αριθμός πρωτ: 3310
Ημερομηνία κατάθεσης: 7/8/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Ενίσχυση της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Νομό Ηρακλείου για την πολιτική προστασία.

Με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στη Χερσόνησο στο Νομό Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συντονιστικού Οργάνου με συμμετοχή και άλλων φορέων, όπου εκφράστηκε από όλες τις πλευρές η ανάγκη ενίσχυση των μηχανισμών της πολιτικής προστασίας των Δήμων του νομού.
Επειδή ήδη κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο έχουν σημειωθεί 180 πυρκαγιές, αριθμός μεγαλύτερος από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με ίδια μέσα, κυρίως λόγω της εποικοδομητικής συνεργασίας των τοπικών φορέων.
Επειδή το σχέδιο πρόληψης και πυροπροστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, αν και προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ έχει καλυφθεί μόνο κατά 40.000 ευρώ.
Επειδή είναι μεγάλη ανάγκη οι Δήμοι του Νομού Ηρακλείου να εξοπλιστούν με τα απαραίτητα υδροφόρα οχήματα και το πυροσβεστικό υλικό, καθώς και να ληφθεί μέριμνα για τους πυροσβεστικούς κρουνούς που βρίσκονται τόσο στην πόλη του Ηρακλείου όσο και στην ύπαιθρο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1) Εάν προτίθεται να προβεί στην πλήρη χρηματοδότηση του σχεδίου πρόληψης και πυροπροστασίας που έχει καταθέσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου ύψους 3 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που οι ανάγκες είναι ακόμα μεγαλύτερες κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, όπου παρατηρείται αύξηση των πυρκαγιών σε σχέση με πέρυσι.
2) Εάν προτίθεται να προβεί άμεσα στην ενίσχυση των Δήμων του Νομού Ηρακλείου με τα απαραίτητα υδροφόρα οχήματα και το πυροσβεστικό υλικό.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης