Ενίσχυση του ελαιοκομικού τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν οι κορυφαίες οργανώσεις COPA και COGECA

Αριθμός πρωτ: 15761
Ημερομηνία κατάθεσης: 9/3/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Ενίσχυση του ελαιοκομικού τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν οι κορυφαίες οργανώσεις COPA και COGECA.

Με πρόσφατη επιστολή τους οι κορυφαίες αγροτοσυνεταιριστικές και αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις COPA και COGECA κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για την έντονη κρίση που διέρχεται ο ευρωπαϊκός ελαιοκομικός τομέας, καθώς οι τιμές παραγωγού για το ελαιόλαδο έχουν καταρρεύσει (-27% έως και -29% μέσα σε ένα χρόνο), σε όλα τα ελαιοπαραγωγικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οργανώσεις, COPA και COGECA, θα πρέπει να αυξηθεί η κοινοτική τιμή του ελαιολάδου κάτω από την οποία μπαίνει σε εφαρμογή ο μηχανισμός της ιδιωτικής αποθεματοποίησης στο ελαιόλαδο, από 1,779 ευρώ που είναι σήμερα, στα 2,40 ευρώ.
Επειδή εκτός από την αύξηση της τιμής για την ενεργοποίηση του μηχανισμού της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, ζητείται επίσης η χορήγηση κοινοτικών ενισχύσεων στις ελαιοκομικές συνεταιριστικές οργανώσεις για την εμπορία του προϊόντος.
Επειδή ο ελαιοκομικός τομέας της χώρας μας βρίσκεται σε ιδιαίτερα δεινή θέση καθώς το άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ τιμής παραγωγού και κόστους παραγωγής συνεχώς αυξάνει τα τελευταία χρόνια,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Ποια μέτρα και ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να πάρει, τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ενίσχυση του ελαιοκομικού τομέα.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης