Ενισχύσεις από το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης

Αριθμός πρωτ: 5240
Ημερομηνία κατάθεσης: 28/1/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Ενισχύσεις από το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

‘Αμεση αναθεώρηση των αποφάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την οριστικοποίηση των ενισχύσεων και των τελικών επιλογών του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης ζητά η Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος (ΓΕΣΑΣΕ).
Η Συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως οι επιπτώσεις εξαιτίας των λανθασμένων διαπραγματεύσεων και των μειωμένων πόρων του 4ου ΚΠΣ θα είναι σημαντικότατες στην ανάπτυξη της γεωργίας.
Το πλήγμα από τις μειωμένες ενισχύσεις είναι ήδη σοβαρό και δεν μπορεί με αυτό τον τρόπο να γίνει επέκταση των βιολογικών προϊόντων, την οποία δηλώνει ότι υποστηρίζει η κυβέρνηση, όταν αυτά εξαιρούνται από τις ενισχύσεις, όπως συμβαίνει με τα οπωροκηπευτικά ή τα κτηνοτροφικά προϊόντα.
Παράλληλα, επισημαίνει η ΓΕΣΑΣΕ, πως οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για επιδοτήσεις μέσω των Ομάδων Παραγωγών, στο πλαίσιο της νέας ΚΟΑ, είναι ανεδαφικοί και λανθασμένοι, γιατί ο θεσμός των Ομάδων Παραγωγών στη χώρα υπολειτουργεί και το ΥΠΑΑΤ, στο βαθμό που επιθυμεί, μπορεί να εντάξει τον τομέα αυτό μαζί με άλλους τομείς στο 4ο ΚΠΣ.
Επειδή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέβασε από την ιστοσελίδα του τα στοιχεία που αφορούσαν το συγκεκριμένο Άξονα Δράσης.
Επειδή είναι σημαντικό να γίνει σωστή αξιοποίηση των ενισχύσεων από το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και να προωθηθεί ο τομέας των βιολογικών προϊόντων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία και με τους αρμόδιους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να γίνει η αναθεώρηση των αποφάσεων σχετικά με το 4ο ΚΠΣ και να οριστικοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη χώρα μας οι ενισχύσεις και οι επιλογές του 4ου ΚΠΣ.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ