Εντατικοποίηση των ελέγχων στο εισαγόμενο γάλα

Αριθμός πρωτ: 2471
Ημερομηνία κατάθεσης: 21/7/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Εντατικοποίηση των ελέγχων στο εισαγόμενο γάλα.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) με επιστολές τους στους αρμόδιους φορείς, ζητά την εντατικοποίηση των ελέγχων για προστασία των ΠΟΠ γαλακτοκομικών αλλά και των συμφερόντων των Ελλήνων κτηνοτρόφων.
Ο ΣΕΚ επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος, κατά τη διάρκεια του 2008 εισήχθησαν 329.798.344 κιλά αγελαδινού γάλακτος, σε διάφορες μορφές, από την ΕΕ και 48.000 κιλά από τρίτες χώρες. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα είχαμε εισαγωγές 5.680.479 κιλά αιγοπρόβειου γάλακτος από την ΕΕ, ενώ οι εταιρείες μεταποίησης που έκαναν τις εισαγωγές ανέρχονται σε 32.
Επειδή, υπάρχει η πιθανότητα το εισαγόμενο γάλα να χρησιμοποιήθηκε και για την παρασκευή προϊόντων που διατέθηκαν στην αγορά ως ελληνικά.
Επειδή, ο ΣΕΚ εκφράζει την αγωνία του για το εαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας πραγματοποίησαν τους αναγκαίους ελέγχους στις εταιρείες μεταποίησης.
Επειδή, η προστασία των ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων είναι επιβεβλημένη, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο κρίσης που διανύει ο κλάδος.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός
Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις εισαγωγές γάλακτος αλλά και ποιά μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία των ΠΟΠ γαλακτοκομικών προϊόντων, προκειμένου να προστατευτούν τα συμφέροντα τόσο των κτηνοτρόφων όσο και των καταναλωτών.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης