Εξασφάλιση χρηματοδότησης για τους Δήμους του Νομού Ηρακλείου που αποκλείστηκαν από τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου

Αριθμός πρωτ: 11352
Ημερομηνία κατάθεσης: 6/5/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
3) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Εξασφάλιση χρηματοδότησης για τους Δήμους του Νομού Ηρακλείου που αποκλείστηκαν από τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου.

Με υπόμνημά τους οι δήμαρχοι του νομού Ηρακλείου εκφράζουν την αγανάκτηση τους απέναντι στην κυβερνητική αδιαφορία σχετικά με τη μη διευθέτηση της επιχορήγησης των δήμων εκείνων που δεν έχουν ενταχθεί στα ΟΠΑΑΧ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Όπως είχε ήδη επισημανθεί με την από 28-3-08/9275 Κοινή Ερώτηση των Βουλευτών ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου για το σοβαρό αυτό ζήτημα, οι Δήμοι Χερσονήσου, Μαλίων, Καστελίου, Τυμπακίου, Μοιρών, Κόφινα, Αστερουσίων, Θραψανού, Νίκου Καζαντζάκη, Επισκοπής, Γουβών, Γόρτυνας, καθώς επίσης μεγάλο τμήμα των Δήμων Αρκαλοχωρίου και Γαζίου, δεν περιλαμβάνονται μεταξύ των περιοχών παρέμβασης ΟΠΑΑΧ και αναγκάζονται να περιοριστούν στις πιστώσεις της κοινοτικής πρωτοβουλίας leader, που όμως δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε αγροτικά έργα.
Επειδή ο αποκλεισμός των Δήμων αυτών από τα ΟΠΑΑΧ αλλά και η αδιαφορία της Κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων από τις Δημόσιες Επενδύσεις δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους Δήμους, αφού οι δημότες και οι αγρότες των περιοχών τους νιώθουν παραγκωνισμένοι και αδικημένοι.
Επειδή οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν εξασφαλίσει 10,5 εκατ. ευρώ για τους Δήμους της Κρήτης που δεν είχαν ενταχθεί στα ΟΠΑΑΧ.
Επειδή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο έχει την αρμοδιότητα για τον καθορισμό των προτεραιοτήτων και των στρατηγικών στόχων, δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα καμία απάντηση,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Εάν προτίθενται να λάβουν υπόψην τους το υπόμνημα των δημάρχων του νομού Ηρακλείου, οι οποίοι ζητούν την πρόσθετη χρηματοδότηση με μια ρύθμιση από τα Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων, των ανωτέρω Δήμων του νομού που δεν έχουν ενταχθεί στα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου, προκειμένου να εξασφαλίσουν και να διαθέσουν τις απαραίτητες πιστώσεις για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση έργων ζωτικής σημασίας στους παραπάνω Δήμους.

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μανόλης Στρατάκης
Βασίλης Κεγκέρογλου
Γιάννης Σκουλάς
Μαρία Σκραφνάκη