Εξηλεκτρισμός των κτηνοτροφικών μονάδων

Αριθμός πρωτ: 2680
Ημερομηνία κατάθεσης: 29/7/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
2. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Εξηλεκτρισμός των κτηνοτροφικών μονάδων.

Την ηλεκτροδότηση των κτηνοτροφικών μονάδων της Κρήτης ζητούν τόσο η διοίκηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου όσο και του Συλλόγου Επαγγελματικών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου, αφού πρώτα λυθεί το πρόβλημα της νομιμοποίησης των αυθαίρετων κτηνοτροφικών μονάδων.
Η συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτροφικών μονάδων της Κρήτης βρίσκονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και πολλές φορές είναι δύσκολη η άσκηση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας χωρίς ρεύμα, ενώ ακόμα και για μονάδες στις οποίες υπάρχουν ηλεκτρογεννήτριες, οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να τις χρησιμοποιούν συνέχεια γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος αγοράς του πετρελαίου.
Επειδή σε άλλες χώρες, όπως είναι η Ιταλία, το κράτος αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους εξηλεκτρισμού των κτηνοτροφικών μονάδων, με αποτέλεσμα ο κτηνοτρόφος να επιβαρύνεται ένα κόστος της τάξης των 1000 περίπου ευρώ.
Επειδή οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν πως εάν η πολιτεία δεν καλύψει το μεγάλο αυτό κόστος της ηλεκτροδότησης των μονάδων τους που μπορεί να φτάνει ώς τις 20-30.000 ευρώ, τότε δεν υπάρχει περίπτωση αυτές να ηλεκτροδοτηθούν ποτέ.
Επειδή η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος δυσχεραίνει το έργο και τις δραστηριότητες των κτηνοτροφικών μονάδων ιδιαίτερα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν και πότε, προκειμένου οι κτηνοτροφικές μονάδες της Κρήτης να ηλεκτροδοτηθούν πλήρως, αφού πρώτα νομιμοποιηθούν, χωρίς όμως δυσβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους, έτσι ώστε να μπορούν να ασκούν την κτηνοτροφία χωρίς προβλήματα.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης