Επίσπευση διαμόρφωσης Προεδρικού Διατάγματος για τις Βιολογικές Αγορές

Αριθμός πρωτ: 5639
Ημερομηνία κατάθεσης: 14/3/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
2) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Επίσπευση διαμόρφωσης Προεδρικού Διατάγματος για τις Βιολογικές Αγορές.

Την επίσπευση διαμόρφωσης και υπογραφής του Προεδρικού Διατάγματος για τις Λαϊκές Αγορές Βιολογικών Προϊόντων ζητά η Ομοσπονδία Ενώσεων Βιοκαλλιεργητών Ελλάδος.
Η θεσμοθετημένη λειτουργία των Βιολογικών Αγορών θα επιτρέψει στους παραγωγούς βιοκαλλιεργητές, χωρίς τη διαμεσολάβηση εμπόρων, να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε προσιτές τιμές στους καταναλωτές.
Όμως, παρά τις δεκάδες παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας στα δύο αρμόδια Υπουργεία, ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί τελικά το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία των Βιολογικών Αγορών.
Επειδή με την 4431/15-02-07 Ερώτησή μου επεσήμανα πως το Προεδρικό Διάταγμα για τις λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων, που είχε δοθεί στη δημοσιότητα προ μηνός για διαβούλευση, είχε προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους βιοκαλλιεργητές, αφού υποβάθμιζε τη σημασία των λαϊκών αγορών βιολογικών προϊόντων και καταργούσε ουσιαστικά την αυτόνομη λειτουργία τους.
Επειδή η λειτουργία των Βιολογικών Αγορών πρέπει να διέπεται από ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα εξασφαλίζει την ύπαρξη μηχανισμών και διενέργεια ουσιαστικών ελέγχων από πλευράς της πολιτείας, προκειμένου να είναι εφικτή η διάθεση υψηλής ποιότητας βιολογικών προϊόντων στους καταναλωτές,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Οι κ.κ. Υπουργοί:

Αν θα κάνουν δεκτό το αίτημα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιοκαλλιεργητών Ελλάδος για επίσπευση των απαραίτητων διαδικασιών για την τελική διαμόρφωση και υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για τις Λαϊκές Αγορές Βιολογικών Προϊόντων.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης