Επαγγελματική αποκατάσταση αποφοίτων τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Αριθμός πρωτ: 7170
Ημερομηνία κατάθεσης: 8/3/2010

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1) ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
2) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Θέμα: Επαγγελματική αποκατάσταση αποφοίτων τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Όπως έχω επισημάνει και με παλαιότερη Ερώτησή μου (5610/3-2-10), είναι έντονες οι αντιδράσεις των αποφοίτων του τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης εξαιτίας της μη κατοχύρωσης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα να μην έχουν δικαίωμα ένταξης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, και ειδικότερα στον εκπαιδευτικό κλάδο ΠΕ08 Καλλιτεχνικών Μαθημάτων.
Οι ίδιοι θεωρούν ότι έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης, καθώς η επιλογή φοίτησης σ’αυτό το τμήμα βασίστηκε κατά κύριο λόγο στην ιδρυτική απόφαση της συγκεκριμένης σχολής, που ορίζει ότι προετοιμάζει μελλοντικούς εκπαιδευτικούς.
Την ίδια στιγμή, απόφοιτοι αντίστοιχων σχολών τετραετούς φοίτησης του εξωτερικού και με αντίστοιχα αναλυτικά προγράμματα γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ.
Έτσι προτείνουν μία σειρά από λύσεις που θα μπορούσαν να τεθούν άμεσα στο τραπέζι του διαλόγου ενόψει και των νομοθετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου, όπως:
– Ένα επιπλέον έτος φοίτησης, σε αντιστοιχία με τις Σχολές Καλών Τεχνών.
– Περισσότερα παιδαγωγικά μαθήματα στο Πρόγραμμα Σπουδών του τμήματος, προκειμένου να αποκτούν την απαραίτητη παιδαγωγική επάρκεια.

Επίσης, προτείνουν τη συμμετοχή των αποφοίτων με θεωρητική κατεύθυνση σε εξετάσεις ΑΣΕΠ για πρόσληψη σε θέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ για τους απόφοιτους με εικαστική κατεύθυνση, συμμετοχή σε εξετάσεις ΑΣΕΠ για την εκπαίδευση, που δεν προβλέπονταν μέχρι σήμερα.
Επειδή, η κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων πρέπει να αποσαφηνιστεί το συντομότερο, σε συνδυασμό με την άρση του αποκλεισμού τους από οποιονδήποτε δημόσιο φορέα.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Οι κ.κ.Υπουργοί
Εαν προτίθενται να λάβουν υπόψη τις συγκεκριμένες προτάσεις των αποφοίτων του τμήματος Πλαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και να τερματιστεί έτσι μία κατάφωρη αδικία σε βάρος τους που τους έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Ο ερωτών βουλευτής
Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ