Επιβεβαίωση των αρνητικών προβλέψεων για μειωμένη προσέλευση τουριστών στην Κρήτη

Αριθμός πρωτ: 1197
Ημερομηνία κατάθεσης: 14/7/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Επιβεβαίωση των αρνητικών προβλέψεων για μειωμένη προσέλευση τουριστών στην Κρήτη.

Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου είχα διατυπώσει την ανησυχία και τον προβληματισμό των τουριστικών φορέων του Νομού Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα σχετικά με τις αρνητικές εκτιμήσεις για την μειωμένη προσέλευση τουριστών στο νησί και την ανάγκη λήψης μέτρων από την Κυβέρνηση.
Δυστυχώς σήμερα επιβεβαιώνονται οι αρχικές ανησυχίες, αφού στην Κρήτη παρουσιάζεται μείωση στις αφίξεις τουριστών ανατρέποντας την καθησυχαστική προτροπή από την πλευρά του Υπουργείου ότι όχι μόνο δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά ότι υπάρχει και αύξηση των αφίξεων στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρεται ότι μπορεί να υπάρχει αύξηση τουριστών σε μερικούς προορισμούς στη χώρα μας για φέτος το καλοκαίρι (δεν συμπεριλαμβάνεται η Κρήτη), ωστόσο λόγω ακρίβειας έχουν μειωθεί κατά πολύ οι μέρες διαμονής αλλά και τα έξοδα των επισκεπτών με αποτέλεσμα να μην υπάρχει θετικό κλίμα στην αγορά.
Ωστόσο τα υπερβολικά ναύλα στις ακτοπλοϊκές μεταφορές έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις με αποτέλεσμα την ανακατανομή της τουριστικής κίνησης στην εσωτερική τουριστική αγορά , με αποτέλεσμα να πλήττονται οι νησιωτικοί προορισμοί.
Επειδή η γενικευμένη οικονομική κρίση από το πρόβλημα της ακρίβειας που μαστίζει τη χώρα μας έχει αναπόφευκτα αρνητικά αποτελέσματα και στον τουριστικό κλάδο,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται, έστω και καθυστερημένα να προβεί στη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στην Κρήτη , αφού η ακρίβεια έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα τόσο στην άφιξη όσο και στην παραμονή τουριστών στη χώρα μας.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης