Επιβεβαιώνεται η πτώση στον τουρισμό της Κρήτης από έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων

Αριθμός πρωτ: 3273
Ημερομηνία κατάθεσης: 18/8/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Επιβεβαιώνεται η πτώση στον τουρισμό της Κρήτης από έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.

Επιβεβαιώνει την μεγάλη πτώση στον τουριστικό κλάδο, η πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), καθώς η Κρήτη εμφανίζει μείωση στις αφίξεις 10,9%.
Μάλιστα οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων της Κρήτης, κάνουν λόγο για μεγαλύτερα ποσοστά που δεν αποτυπώνονται στην έρευνα, με αποτέλεσμα η πραγματική κατάσταση στον τουρισμό να είναι ακόμα χειρότερη.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΤΕΠ, το Ηράκλειο παρουσιάζει μείωση στους τουρίστες από Γερμανία και Βρετανία, 50% και 35% αντίστοιχα, ενώ εμφανίζει και πτώση στους Έλληνες τουρίστες –επισκέπτες της τάξεως του 20%.
Επειδή, η παραπάνω έρευνα του ΙΤΕΠ έρχεται να επιβεβαιώσει τις αρνητικές προβλέψεις για τον τουρισμό, τις οποίες το Υπουργείο δεν ήθελε να δεχθεί, προκειμένου να κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις για αύξηση του αριθμού των τουριστών.
Επειδή, οι τουριστικοί φορείς της Κρήτης, προειδοποιούν ότι η επόμενη σεζόν θα είναι χειρότερη από τη φετινή, καθώς έρχονται πτωχεύσεις μεσαίων τουριστικών οργανισμών, ενώ και οι τιμές έχουν πτωτική τάση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να τονωθεί η τουριστική κίνηση, που εξαιτίας της διεθνούς κρίσης, παρουσιάζει μεγάλη πτώση, καθώς και σε ποιές διορθωτικές παρεμβάσεις θα προχωρήσει, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα αποτελέσματα για την επόμενη χρονιά, τόσο για την Κρήτη όσο και για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης