Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες των Μικρών Εμπορικών Επιχειρήσεων

Αριθμός πρωτ: 10162
Ημερομηνία κατάθεσης: 9/4/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες των Μικρών Εμπορικών Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες για το μέλλον των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της χώρας και οι συνεχιζόμενες ανατροπές στον κλάδο του παραδοσιακού εμπορίου.
Το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων, η σημαντική μείωση των κερδών τους, η επικράτηση των μεγάλων εταιρειών και η συγκέντρωση του εμπορίου, είναι η εικόνα του σημερινού λιανεμπορίου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας.
Το 1993 το 38,9% των εμπόρων ήταν αυτοαπασχολούμενοι και το 2007 το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε στο 27,6%, γεγονός που καταδεικνύει το κλείσιμο των παραδοσιακών επιχειρήσεων και τη συγκέντρωση του εμπορίου.
Επειδή ενδεικτικό είναι ότι την τελευταία οκταετία από τον ιδιωτικό τομέα έχουν χαθεί 83.500 θέσεις εργασίας νέων ηλικίας 15 έως 25 ετών.
Επειδή και σε τοπικό επίπεδο η κατάσταση περιγράφεται από τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου ως τραγική, καθώς η αγορά μονοπωλείται από τις μεγάλες αλυσίδες και τα εμπορικά κέντρα που σε συνδυασμό με την οικονομική ανέχεια, η οποία συνεχώς διευρύνεται, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας στους εμπόρους.
Επειδή με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου έχω επισημάνει το πρόβλημα και κυρίως έχω ζητήσει να ληφθεί δέσμη μέτρων από την Κυβέρνηση για την ανάπτυξη των ΜΜΕ στο Νομό Ηρακλείου αλλά και της χώρας γενικότερα,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθενται να προβούν και με ποιο χρονοδιάγραμμα προκειμένου να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Νομού Ηρακλείου αλλά και της χώρας εν γένει, για τις οποίες το μέλλον προδιαγράφεται αβέβαιο, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ