Επιβολή ανώτατης τιμής σε όλα τα στάδια διακίνησης καυσίμων

Αριθμός πρωτ: 12962
Ημερομηνία κατάθεσης: 27/5/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Επιβολή ανώτατης τιμής σε όλα τα στάδια διακίνησης καυσίμων.

Την επιβολή ανώτατης τιμής σε όλα τα στάδια διακίνησης καυσίμων ζητά ο Σύνδεσμος Πωλητών Πετρελαιοειδών του Νομού Ηρακλείου.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, οι υψηλές τιμές του αργού πετρελαίου σε συνδυασμό με την ανυπαρξία λειτουργίας ανταγωνισμού, παρουσιάζουν μια απαράδεκτη και αδικαιολόγητη εικόνα μεγάλων αποκλίσεων από πρατήριο σε πρατήριο, ιδιαίτερα στην Κρήτη, όπου σημειώνονται και οι υψηλότερες τιμές καυσίμων στη χώρα.
Επειδή με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου έχω επισημάνει τη λειτουργία των εταιρειών πετρελαιοειδών ως καρτέλ στην αγορά της Κρήτης, γεγονός που επιβάλλει την άμεση παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία εν τούτοις κωλυσιεργεί αδικαιολόγητα να λάβει μέτρα προκειμένου να εκλείψουν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας και μονοπωλίου στο χώρο των καυσίμων.
Επειδή ο Σύνδεσμος, βλέποντας τις επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη του Νομού Ηρακλείου στο ξεκίνημα της νέας τουριστικής περιόδου, αλλά και τις αντιδράσεις των καταναλωτών και της τοπικής κοινωνίας, θεωρεί αναγκαία την ενεργοποίηση των διατάξεων του Ν. 3054/2002 προκειμένου να επιβληθεί ανώτατη τιμή πώλησης (πλαφόν) καυσίμων σε όλα τα στάδια διακίνησης, χονδρική και λιανική,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να κάνει δεκτό το αίτημα του Συνδέσμου Πωλητών Πετρελαιοειδών Νομού Ηρακλείου και να προβεί στην ενεργοποίηση των διατάξεων του Ν. 3054/2002 προκειμένου να επιβληθεί ανώτατη τιμή πώλησης (πλαφόν) στα καύσιμα σε όλα τα στάδια διακίνησης, τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική πώληση.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης