Επιδότηση κόστους άδειας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

Αριθμός πρωτ: 5618
Ημερομηνία κατάθεσης: 17/9/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Επιδότηση κόστους άδειας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που εντάχθηκαν σε σχέδια βελτίωσης ζωικής παραγωγής έχουν κοστολογηθεί και για την έκδοση της οικοδομικής άδειας με συγκεκριμένο ποσό.
Στην πράξη, όμως, και για διάφορους λόγους, το κόστος της άδειας είναι τουλάχιστον διπλάσιο αυτού που θεώρησε η υπηρεσία κατά την έγκριση του σχεδίου βελτίωσης.
Επειδή η αρμόδια Δ/νση δέχεται ως πραγματικό κόστος αυτό που αναγράφεται στο σχέδιο και όχι αυτό που πληρώνει ο κτηνοτρόφος, προκύπτει ζημιά για τον κτηνοτρόφο που σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγαλύτερη από την ωφέλεια και επιπλέον αν δεν είχε ενταχθεί σε αναπτυξιακό πρόγραμμα η ωφέλειά του θα ήταν διπλάσια γι’ αυτή την συγκεκριμένη δαπάνη.
Επειδή αυτή η αντιμετώπιση δημιουργεί αδικίες και αρκετοί κτηνοτρόφοι δεν απολαμβάνουν το σύνολο της δικαιούμενης απαλλαγής από το κόστος της οικοδομικής άδειας των κτισμάτων τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός
Αν προτίθεται να δώσει σχετικές εντολές ώστε και οι κτηνοτρόφοι που υλοποιούν σχέδια βελτίωσης να απαλλάσονται ποσοστιαία για το πραγματικό ποσό που καταβάλλουν για την άδεια οικοδομής και όχι αυτό που αναγράφεται στα σχέδια βελτίωσης όπως θα συνέβαινε αν δεν υλοποιούσαν σχέδιο βελτίωσης.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης