Επιδότηση λεβήτων βιομάζας

Αριθμός πρωτ: 3072
Ημερομηνία κατάθεσης: 20/9/2010

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΘΕΜΑ: Επιδότηση λεβήτων βιομάζας.

Όπως είναι γνωστό η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, είχε εξαγγείλει το πρόγραμμα ενεργειακής αποδοτικότητας κτιρίων, με το οποίο δινόταν η δυνατότητα αντικατάστασης των παλαιών καυστήρων πετρελαίου με νέους καυστήρες ή με συστήματα που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όμως, στις προδιαγραφές των νέων αυτών λεβήτων (ανανεώσιμων πηγών ενέργειας), δεν συμπεριλαμβανόταν ο λέβητας βιομάζας (σε μορφή «pellets»), αλλά ούτε και στο κόστος των υλικών και της τοποθέτησης, που σημαίνει ότι δεν επιδοτείται ο λέβητας αυτού του τύπου.
Επειδή, οι λέβητες βιομάζας που εκμεταλλεύονται τη βιομάζα σε μορφή «pellets» γνωρίζουν πρωτοφανή ανάπτυξη σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Επειδή, η βιομάζα είναι μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας σε αφθονία στη φύση (ενεργειακά φυτά, υπολείμματα γεωργικών εκμεταλλεύσεων και ξυλουργικών επιχειρήσεων κλπ).
Επειδή, δε νοείται ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων, χωρίς τη χρησιμοποίηση λεβήτων βιομάζας, όταν έχει προφανή πλεονεκτήματα για το περιβάλλον.
Επειδή η παλαιότερη Ερώτησή μου 3943/2-9-2009 για το ίδιο θέμα, έμεινε αναπάντητη.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Η κ.Υπουργός:
Αv προτίθεται να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να επιδοτηθούν οι λέβητες βιομάζας σε μορφή «pellets» διά μέσου του προγράμματος ενεργειακής αποδοτικότητας κτιρίων και ποιά είναι η βούληση του Υπουργείου σε σχέση με την αξιοποίηση ΑΠΕ αυτής της μορφής.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ