Επιδότηση λεβήτων βιομάζας

Aριθμός πρωτ: 3943
Ημερομηνία κατάθεσης: 2/9/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Επιδότηση λεβήτων βιομάζας.

Στις πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργείου Ανάπτυξης για το πρόγραμμα Ενεργειακής αποδοτικότητας κτιρίων, δίνεται η δυνατότητα αντικατάστασης των παλαιών καυστήρων πετρελαίου με νέους καυστήρες ή με συστήματα που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Όμως, στις προδιαγραφές των νέων αυτών λεβήτων (ανανεώσιμων πηγών ενέργειας), δεν περιλαμβάνεται ο λέβητας βιομάζας (σε μορφή «pellets»), αλλά ούτε και στο κόστος των υλικών και της τοποθέτησης, που σημαίνει ότι δεν επιδοτείται ο λέβητας αυτού του τύπου.
Επειδή, είναι απαράδεκτο να αποκλείονται από το πρόγραμμα, λέβητες βιομάζας που εκμεταλλεύονται τη βιομάζα σε μορφή «pellets» και εμφανίζουν πρωτοφανή ανάπτυξη σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Επειδή, η βιομάζα είναι μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας σε αφθονία στη φύση (ενεργειακά φυτά-ακόμα και η αγριαγκινάρα-, υπολείμματα γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ξυλουργικών επιχειρήσεων κλπ).
Επειδή, είναι υποκρισία να εξαγγέλει το Υπουργείο μέτρα υπέρ της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων, και στην ουσία να επιβαρύνει περισσότερο το περιβάλλον, επιδοτώντας εκ νέου λέβητες πετρελαίου αλλά και μη επιδοτώντας φθηνές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είναι τα «pellets».

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός:
Αν προτίθεται στο εν λόγω πρόγραμμα ενεργειακής αποδοτικότητας κτιρίων, να συμπεριλάβει και τους λέβητες βιομάζας σε μορφή «pellets».

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

One thought on “Επιδότηση λεβήτων βιομάζας”

  1. κ. Στρατάκη,
    τώρα που κυβερνάτε τον τόπο τι κάνατε σχετικά με τις επιδοτήσεις για την αγορά λεβήτων pellets;
    Το κόστος αγοράς τους μαζί με τα παρελκόμενά τους και την εγκατάστασή τους είναι απαγορευτικό για μη επαγγελματική χρήση, π.χ για ιδιωτικές κατοικίες. Καθιερώσατε τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης για να διευρύνεται την υπάρχουσα αγορά της πετρελαϊκής εξάρτησης; Και το βαφτίζεται αυτό “περιβαλλοντική πολιτική”; Μάλλον για περαιτέρω αφαίμαξη των νοικοκυριών ετοιμάζεστε, των μη συμμορφούμενων προς τας υποδείξεις…

Comments are closed.