Επικίνδυνα φύκια απειλούν το βυθό της Κρήτης

Αριθμός πρωτ: 4287
Ημερομηνία κατάθεσης: 11/1/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤON ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Επικίνδυνα φύκια απειλούν το βυθό της Κρήτης.

Τα μεγάλα προβλήματα που προκαλεί στις θάλασσες της Κρήτης και ιδιαίτερα στη Μεσαρά και στα Χανιά, η εξάπλωση ενός τροπικού φυκιού με την ονομασία Caulerpa racemosa συνεχώς οξύνονται. H δράση του, μειώνει τους πληθυσμού της κουτσομούρας και του μπαρμπουνιού στο Κρητικό πέλαγος, επειδή αναπτύσσεται σε αμμώδεις βυθούς και μεταβάλλει το οικοσύστημα, απομακρύνοντας ενδημικά είδη από την περιοχή.
Η εισβολή τόσο του Caulerpa racemosa, όσο και άλλων ειδών φυκιών που εξαπλώνονται στη Μεσόγειο έγινε σχετικά πρόσφατα, μετά το 2003, σύμφωνα με τους ειδικούς ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ. Επειδή πρόκειται για τροπικά είδη που έρχονται στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ και προκαλούν σοβαρά προβλήματα στις παραθαλάσσιες περιοχές και τους πληθυσμούς των ψαριών στη λεκάνη της Μεσογείου.
Επειδή, εκτός από τα επικίνδυνα ψάρια πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα τροπικά φύκια που κάνουν ζημιά στα οικοσυστήματα και την ιχθυοπαραγωγή της Κρήτης.
Επειδή, στην πρώτη Πανελλήνια Επιστημονική Συνάντηση για τις «Εισβολές ξενικών υδροβίων ειδών στην Ανατολική Μεσόγειο», που έγινε πρόσφατα στο Ηράκλειο, συζητήθηκαν όλα αυτά τα φαινόμενα και φάνηκε καθαρά η αναγκαιότητα συστηματικής και οργανωμένης παρακολούθησης της εξέλιξης του φαινομένου για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί.
Επειδή, δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά όχι μόνο το οικοσύστημα, αλλά και την οικονομία της χώρας μας.
Επειδή στην από 13-11-07/1865 Ερώτηση μου δεν δόθηκε καμία απάντηση αποδεικνύοντας την αδιαφορία της Πολιτείας στο πρόβλημα που υπάρχει,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την παρακολούθηση του φαινομένου και να προστατευτούν οι αλιείς και οι καταναλωτές της χώρας μας.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ