Επιλεκτική κάλυψη ζημιών από τον ΕΛΓΑ για την ακαρπία

Αριθμός πρωτ: 12792
Ημερομηνία κατάθεσης: 20/1/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ &ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ : Επιλεκτική κάλυψη ζημιών από τον ΕΛΓΑ για την ακαρπία.

Στην 4359/5-9-08 Ερώτησή μου αναφέρθηκα σε δημοσίευμα (05/09/08) της έγκριτης εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» και τίτλο «Εξαιρέσεις … εκλογικές», όπου γράφονταν ότι: «Στην περιφέρεια, ο ΕΛΓΑ δέχεται αιτήσεις αποζημίωσης από τους αγρότες με οποιαδήποτε αιτιολογία. Ακαρπία, μειωμένη ή υποβαθμισμένη παραγωγή, βροχόπτωση ή λειψυδρία, χαλάζι ή αέρας -αλλά και κάθε φυσικό φαινόμενο- είναι μερικές από τις πληγές που αποζημιώνει ο Οργανισμός Ασφάλισης…
Στην απάντηση του Υπουργείου αναφέρεται ότι «Οι ζημιές από ακαρπία (μειωμένη καρπόδεση) δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ και δεν αποζημιώνονται σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής , αριθμ. Υπουργικής Απόφασης 15711/30-9-1998 (ΦΕΚ 1079/Β’), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει μέχρι σήμερα, διότι οφείλονται σε μη καλυπτόμενο ασφαλιστικά ζημιογόνο αίτιο. Έτσι, οι ζημιές που παρατηρούνται , κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο , σε ελαιοκαλλιέργειες του Νομού Ηρακλείου λόγω μειωμένης καρπόδεσης (ακαρπίας), δεν μπορούν να καλυφθούν ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ ».
Επειδή επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, η επιλεκτική αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, για τις ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα σε παραγωγούς, καθώς όπως ανακοινώθηκε αναμένεται η συνυπογραφή του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών της απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την κατ’ εξαίρεση χορήγηση από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεων για το φαινόμενο της ακαρπίας σε καρποφόρα δένδρα (κεράσια, αχλάδια, μήλα, δαμάσκηνα, βερίκοκα, αμύγδαλα) και τη μειωμένη παραγωγή στα σπαράγγια.
Επειδή με βάση την ανακοίνωση , ο ΕΛΓΑ θα χορηγήσει κατ΄ εξαίρεση αποζημιώσεις 85 εκατ. ευρώ για τα καρποφόρα δένδρα και 12 εκατ. ευρώ για τα σπαράγγια.
Επειδή στο Νομό Ηρακλείου η ακαρπία των ελαιόδενδρων είναι σχεδόν γενική, εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών την κρίσιμη περίοδο, αλλά και στα αμπέλια η παραγωγή ήταν αισθητά μειωμένη για τους ίδιους λόγους, όπως έχω επισημάνει και με παλαιότερες Ερωτήσεις μου (14339/11-6-08,310/09-07-08,13276/29-05-08).

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ για αποζημίωση όλων των ελαιοπαραγωγών του Νομού Ηρακλείου, των οποίων τα ελαιόδεντρα εμφάνισαν ακαρπία που δεν οφείλεται στο φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας, πράγμα που μπορεί να διαπιστωθεί και έχει ως συνέπεια την ανύπαρκτη παραγωγή ελαιολάδου κατά την φετινή ελαιοκομική περίοδο, αλλά και των αμπελουργών του νομού οι οποίοι υπέστησαν μεγάλες ζημιές και κατά συνέπεια είχαν μικρή παραγωγή.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης