Επιπτώσεις στην Κρήτη και άλλα νησιά της χώρας από την απελευθέρωση του ωραρίου στα πρατήρια καυσίμων

Αριθμός πρωτ: 9273
Ημερομηνία κατάθεσης: 13/6/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Επιπτώσεις στην Κρήτη και άλλα νησιά της χώρας από την απελευθέρωση του ωραρίου στα πρατήρια καυσίμων

Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου (6979/18-4-07, 8209/18-5-07) το τελευταίο χρονικό διάστημα έχω επισημάνει τις έντονες αντιδράσεις των πρατηριούχων υγρών καυσίμων της Κρήτης για την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας κατά τη θερινή περίοδο.
Ωστόσο, η εισήγησή τους για μη αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας δεν εισακούστηκε, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, οι οποίες όπως οι ίδιοι αναφέρουν, αποτελούν μονόδρομο.
Οι πρατηριούχοι κάνουν λόγο για εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων εταιρειών καυσίμων από το Υπουργείο και για την απαρχή εξόντωσης των μικρών πρατηρίων, τα οποία μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν στο υψηλό λειτουργικό κόστος που το συγκεκριμένο μέτρο θα τους επιφέρει, θα κλείσουν ή θα εξαγοραστούν, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων στην αγορά.
Επειδή τα υψηλά λειτουργικά έξοδα θα σημάνουν και την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών καυσίμων, την οποία θα επωμιστεί για μία ακόμη φορά ο καταναλωτής.
Επειδή οι απεργιακές κινητοποιήσεις των βενζινοπωλών θα πλήξουν τόσο τις παντός είδους μεταφορές όσο και την οικονομία και τον τουρισμό της Κρήτης.
Επειδή το Υπουργείο προωθεί την καθετοποίηση της αγοράς, αφού λειτουργεί υπέρ των λίγων ισχυρών εταιρειών καυσίμων και εις βάρος των πολλών μικρών πρατηρίων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να μην προβεί στην απελευθέρωση του ωραρίου των πρατηρίων υγρών καυσίμων στην Κρήτη και άλλα νησιά κατά τη θερινή περίοδο, η οποία έχει προκαλέσει τις δυναμικές κινητοποιήσεις των πρατηριούχων, με σοβαρές επιπτώσεις, στους καταναλωτές, στους ίδιους αλλά και τον τουρισμό.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης