Επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων της Κρήτης

Αριθμός πρωτ: 188
Ημερομηνία κατάθεσης: 1/10/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων της Κρήτης.

Τη βαθιά κρίση στην οποία έχει περιέλθει η κτηνοτροφία της Κρήτης και τον κίνδυνο το 30-40% των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων του νησιού να βρεθεί, υπό τις παρούσες συνθήκες, υπερχρεωμένο και να οδηγηθεί σε κλείσιμο, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το παράρτημα Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ.
Η κατακόρυφη αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές, που φθάνει μέχρι και το 50%, αποτελεί σημαντικό λόγο δυσχέρειας των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με το ΠΚ/ΓΕΩΤΕΕ, η μείωση κατά 40% περίπου των επιδοτήσεων, οι οποίες αποτελούσαν σημαντική στήριξη, η ανισότητα στην κατανομή τους και οι ελλείψεις στο ΟΣΔΕ επιφέρουν καίρια πλήγματα στους πραγματικούς κτηνοτρόφους. Η χαμηλή τιμή πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων και η μη διάθεση πολλών εξ’ αυτών, τη στιγμή που η αγορά κατακλύζεται από εισαγόμενα που βαφτίζονται με διάφορους τρόπους ως ντόπια, είναι επίσης παράγοντες που πλήττουν τη βιωσιμότητα της υγιούς κτηνοτροφίας της Κρήτης.
Επειδή η πλήρης απουσία των ντόπιων κτηνοτροφικών προϊόντων τόσο από την ελληνική όσο και από την ευρωπαϊκή αγορά συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην κρίση του κτηνοτροφικού τομέα.
Επειδή, όπως υποστηρίζει το παράρτημα Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, όλα τα παραπάνω δεδομένα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση του κλάδου της κτηνοτροφίας και όλων των συναφών κλάδων.
Επειδή η κατάσταση χρήζει άμεσης αντιμετώπισης προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα για την κτηνοτροφία αλλά και συνολικά για την οικονομία του τόπου,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να λάβει μέτρα και ποια προκειμένου να ενισχύσει τις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις της Κρήτης και κατ’ επέκταση τους άλλους συναφείς επαγγελματίες, οι οποίοι απειλούνται με χρεοκοπία.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ