Επιτακτική ανάγκη η χωροθέτηση νέων δεξαμενών διακίνησης καυσίμων στο Νομό Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 9978
Ημερομηνία κατάθεσης: 2/7/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Επιτακτική ανάγκη η χωροθέτηση νέων δεξαμενών διακίνησης καυσίμων στο Νομό Ηρακλείου.

Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου (6979/18-4-07, 8209/18-5-07, 9273/13-6-07), καθώς και με την τοποθέτησή μου στην Ολομέλεια της Βουλής επί της τροποποίησης και συμπλήρωσης του ν. 2251/1994 «Προστασία των Καταναλωτών», έχω επισημάνει τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται από την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων στην Κρήτη κατά τη θερινή περίοδο.
Ωστόσο, τόσο οι εισηγήσεις των πρατηριούχων για μη αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας, όσο και των φορέων του Νομού, μεταξύ των οποίων και του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, δεν εισακούστηκαν, με αποτέλεσμα η εξαγγελία απεργιακών κινητοποιήσεων από τις επιχειρήσεις πρατηρίων καυσίμων να αποτελούν μονόδρομο, όπως οι ίδιοι αναφέρουν.
Όπως επισημάνθηκε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του Επιμελητηρίου Ηρακλείου με το Σύλλογο Βενζινοπωλών Κρήτης, κρίθηκε επιτακτική η άμεση χωροθέτηση περιοχής για την εγκατάσταση νέων δεξαμενών διακίνησης των υγρών καυσίμων, καθώς σήμερα, ως γνωστόν, λίγες εταιρείες νέμονται τα δικαιώματα διατήρησης και χρήσης των κεντρικών δεξαμενών διακίνησης των καυσίμων στο νησί, γεγονός που αποβαίνει εις βάρος του υγιούς ανταγωνισμού.
Επειδή, όπως επισημαίνει το Επιμελητήριο Ηρακλείου, η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου των πρατηρίων υγρών καυσίμων στην Κρήτη δεν οδηγεί, υπό τις παρούσες συνθήκες, σε υγιή ανταγωνισμό.
Επειδή είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεσο εξορθολογισμό του ανταγωνισμού στο νησί και για μη εφαρμογή, τουλάχιστον προσωρινά, του μέτρου απελευθέρωσης του ωραρίου πρατηρίων υγρών καυσίμων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στο συγκεκριμένο τομέα στην Κρήτη.
Επειδή σύμφωνα με το Επιμελητήριο Ηρακλείου, μία ενδεχόμενη πολυήμερη απεργιακή κινητοποίηση των βενζινοπωλών, θα παραλύσει την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κρήτη, προκαλώντας την έντονη δυσφορία του επιχειρηματικού κόσμου,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1) Αν προτίθεται να παγώσει, έστω και προσωρινά, την απελευθέρωση του ωραρίου των πρατηρίων υγρών καυσίμων στην Κρήτη κατά τη θερινή περίοδο, η οποία έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις και δυναμικές κινητοποιήσεις των πρατηριούχων, με σοβαρές επιπτώσεις, στους καταναλωτές, στους ίδιους αλλά και τον τουρισμό.
2) Αν προτίθεται να προβεί στην άμεση χωροθέτηση περιοχής για την εγκατάσταση νέων δεξαμενών διακίνησης υγρών καυσίμων καθώς, μέχρι σήμερα, λίγες εταιρείες νέμονται τα δικαιώματα διατήρησης και χρήσης των κεντρικών δεξαμενών διακίνησης των καυσίμων στο νησί, γεγονός που αποβαίνει εις βάρος του υγιούς ανταγωνισμού.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης