Επιτακτική ανάγκη πρόσληψης ιατρικού προσωπικού στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 11062
Ημερομηνία κατάθεσης: 22/4/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Επιτακτική ανάγκη πρόσληψης ιατρικού προσωπικού στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Έντονα διαμαρτύρεται ο Σύλλογος Νεφροπαθών του Βενιζέλειου για τη σοβαρή έλλειψη ιατρικού προσωπικού στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου, η οποία λειτουργεί ουσιαστικά χάρη στην υπερπροσπάθεια και την αυτοθυσία των λιγοστών γιατρών που τη στελεχώνουν.
Οι ενενήντα οκτώ νεφροπαθείς του Βενιζελείου, οι περισσότεροι μεγάλης ηλικίας και με σοβαρότατα προβλήματα υγείας, νιώθουν έντονη ανασφάλεια, καθώς από αυτό το μήνα η Μονάδα λειτουργεί με δύο γιατρούς λιγότερους, αφού ο δεύτερος ειδικευόμενος και ο αγροτικός γιατρός πρόκειται να φύγουν.
Οι νεφροπαθείς αναρωτιούνται αν οι εναπομείναντες πέντε γιατροί, συμπεριλαμβανομένου και του Διευθυντή της Μονάδας, επαρκούν για να καλύψουν τις τρεις βάρδιες των ασθενών, τα εξωτερικά και τα τακτικά ιατρεία, τους νοσηλευόμενους, τις συνταγογραφήσεις και κυρίως τις εφημερίες.
Επειδή οι νεφροπαθείς είναι σε απόγνωση και έχουν αποφασίσει να προβούν σε αποχή από τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης, θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο, εάν η Μονάδα δεν στελεχωθεί άμεσα και σε μόνιμη βάση με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό.
Επειδή το πρόβλημα είναι γνωστό στο Υπουργείο ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι νεφροπαθείς, συνεχώς αδιαφορεί για τις απεγνωσμένες εκκλήσεις τους και για την περιφέρεια.
Επειδή η παροχή υψηλών υπηρεσιών υγείας είναι υποχρέωση και επιβάλλεται να είναι κύριο μέλημα της πολιτείας,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να προβεί στη στελέχωση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό προκειμένου να συνεχίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της που σήμερα βασίζεται στην υπερπροσπάθεια και την αυτοθυσία των λιγοστών γιατρών που τη στελεχώνουν.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης