Επιχειρήσεις γεωργικών εφοδίων υπό χρεοκοπία

Αριθμός πρωτ: 17481
Ημερομηνία κατάθεσης: 8/4/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
3) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Επιχειρήσεις γεωργικών εφοδίων υπό χρεοκοπία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/Παράρτημα Κρήτης, στα πρόθυρα χρεοκοπίας βρίσκονται 320 επιχειρήσεις γεωργικών εφοδίων στη Κρήτη (συνεταιριστικές και ιδιωτικές) και οι 1400 εργαζόμενοι σε αυτές, σχεδόν στο σύνολο τους, είναι υποψήφιοι άνεργοι.
Η κατάσταση αυτή απεικονίζει με ακρίβεια την κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό τομέα και τα τεράστια οικονομικά προβλήματα των αγροτών, οι οποίοι χρωστούν σε αυτές τις επιχειρήσεις πάνω από το 50% του τζίρου τους.
Η μορφή αυτή δανεισμού των αγροτών επιβαρύνει το κόστος σε ποσοστό πάνω από 15 % και ο χρόνος λήξης των επιταγών έχει φθάσει από 6 μήνες σε 10-12 μήνες με ότι αυτό συνεπάγεται.
Η κατάσταση αυτή είναι απογοητευτική και επιτείνεται σε περιοχές όπου καλλιεργούνται κυρίως ελιές και αμπέλια.
Επειδή η παράταση αυτής της κατάστασης θα δημιουργήσει στο μέλλον ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Οι κ.κ.Υπουργοί
1) Αν προτίθενται να ενισχύσουν τους αγρότες και να καλύψουν τις ζημιές που έχουν υποστεί προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να συνεχίσουν επιμελώς τις καλλιεργητικές εργασίες τους.
2) Αν προτίθενται να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις δια μέσου του ΤΕΜΠΜΕ με τα αναγκαία κεφάλαια και όχι με ψίχουλα για να ξεπεράσουν τη δύσκολη κατάσταση που έχουν περιέλθει.

Ο ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης