Επιχορηγήσεις Παιδικών Σταθμών

Αριθμός πρωτ: 7791
Ημερομηνία κατάθεσης: 4/3/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ : Επιχορηγήσεις Παιδικών Σταθμών.

Την αντίθεσή του στην επικείμενη αλλαγή χρηματοδότησης των Παιδικών Σταθμών που λειτουργούν στην αρμοδιότητα των ΟΤΑ, εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών ΤΕΙ.
Συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος αντιδρά καθώς προβλέπεται η λήξη της χρηματοδότησης στα τέλη Αυγούστου και η επιβολή διδάκτρων στους γονείς προκειμένου να καλυφθούν όλα τα λειτουργικά έξοδα των Παιδικών Σταθμών και η μισθοδοσία του προσωπικού. Αντί δε για χρηματοδότηση των ΟΤΑ, θα δίνονται δύο χιλιάδες ευρώ σε δικαιούχους γονείς (άπορες και χαμηλού εισοδήματος οικογένειες), οι οποίοι θα επιλέγουν ιδιωτικό ή δημόσιο Παιδικό Σταθμό.
Επειδή σύμφωνα με το Σύνδεσμο των Βρεφονηπιαγωγών, οι Δήμοι προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών με τις υποδομές που έχουν σήμερα, θα αναγκαστούν να επιβάλουν υπέρογκα δίδακτρα, γεγονός που θα στρέψει τους γονείς σε ιδιωτικούς φορείς.
Επειδή η προσχολική αγωγή και η εξυπηρέτηση των εργαζομένων γονέων αποτελεί θεμελιώδη και συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας.
Επειδή ο θεσμός της προσχολικής αγωγής αποτελεί ιδιαίτερο και σημαντικό παιδαγωγικό πλαίσιο, το οποίο μπορεί να αξιολογηθεί με ποιοτικά και όχι με οικονομικά οφέλη.
Επειδή, όπως υπογραμμίζεται, τίθεται σε κίνδυνο ο δημόσιος και παιδαγωγικός χαρακτήρας του συνόλου των Παιδικών Σταθμών που λειτουργούν στην αρμοδιότητα των ΟΤΑ,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Αν προτίθενται να προβούν στη διασφάλιση του δημόσιου και παιδαγωγικού χαρακτήρα όλων των Παιδικών Σταθμών που λειτουργούν στην αρμοδιότητα των ΟΤΑ, με ενιαίο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και την αναγκαία επιχορηγήση από το κράτος.
2) Αν προτίθενται να προβούν στην άμεση μετονομασία του κλάδου ΤΕ Βρεφονηπιοκομίας σε κλάδο ΤΕ Παιδαγωγών Προσχολικής Ηλικίας σύμφωνα με το νέο τίτλο σπουδών (ΠΔ 226/2006) και το ΠΔ 50/2001.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ.Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ