Ετεροαπασχόληση πτυχιούχων

Αριθμός πρωτ: 2408
Ημερομηνία κατάθεσης: 20/7/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Ετεροαπασχόληση πτυχιούχων.

Μεγάλο είναι το ποσοστό των πτυχιούχων που απασχολούνται σε δουλειές διαφορετικές από το αντικείμενο σπουδών τους.
Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως στην Ελλάδα, τέσσερις στους δέκα πτυχιούχους απασχολούνται σε εργασίες που δεν έχουν ή έχουν μικρή σχέση με το αντικείμενο σπουδών τους ενώ την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, υπάρχουν 100.000 άνεργοι πτυχιούχοι στη χώρα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι σχολές που τα επαγγελματικά τους δικαιώματα δεν ορίζονται με σαφήνεια καθώς και οι απόφοιτοι θετικών και θεωρητικών σχολών που παραπέμπουν στο επάγγελμα του εκπαιδευτικού. Αντίστοιχα προβλήματα αρχίζουν να εμφανίζονται και σε επαγγέλματα που μέχρι και σήμερα θεωρούνται πως έχουν εύκολη επαγγελματική αποκατάσταση όπως αυτό του δικηγόρου και του γιατρού.
Επειδή, το πρόβλημα της ετεροαπασχόλησης συνδέεται άμεσα με την αποσαφήνιση και τη κατοχύρωση συγκεκριμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Επειδή, η ετεροαπασχόληση των πτυχιούχων στερεί από την ελληνική κοινωνία τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που θα μπορούσαν να προσφέρουν αφού δεν μπορούν να βρουν δουλειά στο αντικείμενο που έχουν σπουδάσει και αναγκάζονται να δουλέψουν σε θέσεις στις οποίες δεν αξιοποιείται το πτυχίο τους.
Επειδή η ετεροαπασχόληση αποτελεί κατασπατάληση του εθνικού εισοδήματος αφού ξοδεύονται τεράστια χρηματικά ποσά για τη ίδρυση και λειτουργία ΑΕΙ και ΤΕΙ των οποίων μεγάλο μέρος των αποφοίτων δεν θα εργαστεί ποτέ σε αντίστοιχες με το αντικείμενο σπουδών θέσεις απασχόλησης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός:
Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την αποσαφήνιση και κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων στα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας των οποίων οι απόφοιτοι ετεροαπασχολούνται ή εργάζονται σε δουλειές που έχουν μικρή ή καθόλου σχέση με το αντικείμενο σπουδών τους.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης