Ευθύνες της Κυβέρνησης για τη ραγδαία αύξηση των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων στο νομό Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 5942
Ημερομηνία κατάθεσης: 7/2/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ׃
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
3) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΘΕΜΑ: Ευθύνες της Κυβέρνησης για τη ραγδαία αύξηση των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων στο νομό Ηρακλείου.

Σοβαρή είναι η αύξηση των θανατηφόρων τροχαίων περιστατικών, καθώς και εκείνων με σοβαρό τραυματισμό, στους δρόμους του νομού Ηρακλείου αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη τα τελευταία χρονιά, λόγω, αφενός της κακής κατάστασης του οδοστρώματος σε πολλά σημεία του Βόρειου Οδικού Άξονα και αφετέρου της εγκατάλειψης του προγράμματος πρόληψης και εμπέδωσης της σωστής κυκλοφοριακής αγωγής.
Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου έχω επισημάνει τα επικίνδυνα σημεία της Εθνικής Οδού Χανίων – Σητείας εντός των ορίων του Νομού Ηρακλείου, τα οποία σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας ανέρχονται στα 43, με τα 19 εξ αυτών να χαρακτηρίζονται ως πολύ επικίνδυνα, καθώς, μεταξύ άλλων, υπάρχουν παράνομες διανοίξεις και σοβαρός κίνδυνος κατολισθήσεων.
Σε πάνω από πενήντα χιλιόμετρα εθνικού οδικού δικτύου του Νομού δεν υπάρχει διαχωριστικό στηθαίο, το οποίο σε συνδυασμό με τις επικίνδυνες κλήσεις του δρόμου, τις συνεχόμενες στροφές και την κακή ποιότητα και ανωμαλία του οδοστρώματος συντελούν στην πρόκληση σοβαρών τροχαίων με την εμπλοκή, σε πολλές περιπτώσεις, πάνω από δύο οχημάτων.
Επειδή οι διασταυρώσεις που δεν διαθέτουν φωτισμό και ανακλαστικά σώματα είναι εξίσου επικίνδυνες.
Επειδή οι φθαρμένες και κρυμμένες πινακίδες δεν βοηθούν τους οδηγούν και είναι επιτακτική ανάγκη η βελτίωση της οριζόντιας και κάθετης σήμανσης του εθνικού δικτύου του Νομού,
Επειδή έχουν ατονήσει εντελώς τα προγράμματα πρόληψης και εκπαίδευσης του πληθυσμού και κυρίως των νέων στην κυκλοφοριακή αγωγή.
Επειδή η στελέχωση της Τροχαίας είναι ελλειμματική και η εφαρμογή του ΚΟΚ εξυπηρετεί μόνο εισπρακτικούς σκοπούς,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί επιτυχώς η ραγδαία αύξηση των τροχαίων περιστατικών με θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό που σημειώνονται στο νομό Ηρακλείου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΧΩΔΕ