Ευθύνες της πολιτείας για τη μη λειτουργία Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 2387
Ημερομηνία κατάθεσης: 23/11/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Ευθύνες της πολιτείας για τη μη λειτουργία Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Με πλήθος επιστολών του, τόσο προς τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου όσο και προς την ΔΥΠΕ Κρήτης, και οι οποίες δημοσιεύονται στον τοπικό Τύπο («ΠΑΤΡΙΣ» 23/11/07), ο βραβευμένος και ιδιαίτερα δραστήριος Παγκρήτιος Σύλλογος Γονέων και Φίλων Παιδιών με Νεοπλασία «Η Ηλιαχτίδα», καταγγέλλει την αδιαφορία των αρμοδίων, για το σκάνδαλο της μη λειτουργίας στο Νοσοκομείο Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών.
Όπως επανειλημμένως έχει καταγγελθεί από τον Σύλλογο, η δημιουργία της Μονάδας βασίστηκε στην εθελοντική συνεισφορά των άνω των χιλίων μελών του Συλλόγου, ο οποίος διέθεσε το χρηματικό ποσό των 40 εκατομμυρίων δραχμών γι’ αυτό το σκοπό, για να δει στη συνέχεια την κοινωνική του προσφορά να υπονομεύεται και να διασύρεται εξαιτίας διάφορων παραγόντων.
Ο Σύλλογος τονίζει χαρακτηριστικά ότι οι χώροι της Μονάδας στο ΠΑΓΝΗ χρησιμοποιούνται για σκοπούς ξένους ακόμα και προς τις νοσηλευτικές απαιτήσεις του νοσοκομείου, ως χώροι υποδοχής και ως αποθήκες. Παράλληλα, η «Ηλιαχτίδα» έχει καταβάλει πολλά χρήματα για τη μετεκπαίδευση ιατρών, οι οποίοι ποτέ δεν εντάχθηκαν στο προσωπικό της Παιδιατρικής Κλινικής Αιματολογίας-Ογκολογίας.
Επειδή η αδράνεια που υπάρχει στο σοβαρό αυτό θέμα δεν δικαιολογείται, αφού κατά τον Σύλλογο δεν ευσταθεί το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει δήθεν αντικείμενο για να λειτουργήσει η Μονάδα, τη στιγμή που για την κρίσιμη αυτή μεταμόσχευση, μεγάλος αριθμός παιδιών και νέων αναγκάζεται να μεταβεί σε άλλα νοσοκομεία, ακόμη και στο εξωτερικό.
Επειδή η πολιτεία πρέπει να ανταποκριθεί στις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του Συλλόγου «Η Ηλιαχτίδα», ώστε να λειτουργήσει επιτέλους στο ΠΑΓΝΗ η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών και να δικαιωθεί η πολύχρονη προσπάθεια και χρηματική προσφορά του Συλλόγου και των μελών του,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να δώσει εντολές για την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, ανταποκρινόμενος έτσι στις εκκλήσεις του Παγκρήτιου Συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Νεοπλασία «Η Ηλιαχτίδα», ο οποίος έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία της, χωρίς να ευοδωθούν ωστόσο οι προσπάθειές του.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ