Ευκαιρία επαναδραστηριοποίησης για τις παραγωγικές δυνάμεις και ανάσα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά το σχέδιο νόμου του ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν.

Ηράκλειο 29 Ιουλίου 2010

«Το ΠΑΣΟΚ είχε φέρει αντίστοιχο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών δύο φορές ως Αντιπολίτευση, αλλά το αρνήθηκε η Νέα Δημοκρατία, οπότε δεν μπορεί να μιλά για καθυστέρηση και είναι παρήγορο ότι τώρα, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, το αποδέχεται γιατί αντιλαμβάνεται ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», τόνισε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης, κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή, ενώ πρόσθεσε ότι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας υπήρχε μεγάλη ασυδοσία σε ό,τι αφορά την πληθώρα των δανείων και μάλιστα χωρίς κανένα περιορισμό. Έτσι φτάσαμε στην υπερχρέωση των νοικοκυριών.
«Άρα, καλό είναι να θυμόμαστε τί έχει συμβεί σ’ αυτό τον τόπο και ποιοί καταβάλλουν προσπάθειες να ξεπεραστούν τα προβλήματα, και γι’ αυτό κρινόμαστε από τον ελληνικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κυβέρνηση μελέτησε πολύ αυτό το σχέδιο νόμου, ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις προκειμένου όλοι αυτοί που χρωστάνε, να πάνε σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς. Δηλαδή να υποχρεωθούν οι τράπεζες να κινηθούν προς μια κατεύθυνση που και τις ίδιες ενδεχομένως εξυπηρετεί, όταν οι απαιτήσεις είναι επισφαλείς, αλλά πιο πολύ εξυπηρετεί τους πολίτες.


Το σίγουρο είναι ότι το σχέδιο νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά βάζει μία αρχή και ένα μεγάλο ποσοστό των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, άνθρωποι που δεν μπορούσαν να μπουν στις τράπεζες εξαιτίας του Τειρεσία, θα «ξαναμπούν» στο παιχνίδι της παραγωγικής διαδικασίας.
«Θέλουμε να βοηθήσουμε ανθρώπους που έχουν το παράπονο ότι για μια στραβοτιμονιά στη διάρκεια της ζωής τους δεν μπορούν να απαλλάξουν τα παιδιά τους από ένα χρέος που έχουν δημιουργήσει. Ερχόμαστε τώρα να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα είτε με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό είτε με τη δικαστική διαδικασία που θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν σύντομη και για αυτό αυξάνονται οι θέσεις των Ειρηνοδικών ώστε να διεκπεραιωθούν ταχέως αυτές οι διαδικασίες», συμπλήρωσε ο βουλευτής, ενώ κατέληξε κατέληξε λέγοντας ότι το νομοσχέδιο θα λειτουργήσει θετικά και μάλιστα σε μια περίοδο που πρέπει να δώσουμε έναν καινούριο προσανατολισμό στην ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά, για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης κ.ά.