Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

Αριθμός πρωτ: 6555
Ημερομηνία κατάθεσης: 23/11/2010

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη.

Όπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Ψηφιακη Βιβλιοθήκη (Europeana), εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 2008 υπό μορφή ευρωπαϊκής πύλης που επιτρέπει στους χρήστες του διαδικτύου να διερευνήσουν και να έχουν άμεση πρόσβαση σε ψηφιοποιημένα βιβλία, πίνακες ζωγραφικής, εφημερίδες, φωτογραφίες, κομμάτια από ταινίες και κάθε είδους οπτικοακουστικά έγραφα από τα πολιτιστικά ιδρύματα της Ευρώπης.
Σήμερα, όπως προκύπτει και από πρόσφατη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, διατίθενται πάνω από 14 εκατ. αντικείμενα στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Europeana, πολύ περισσότερα από τον αρχικό στόχο των 10 εκατ. έργων για το 2010.
Όμως, η Ελλάδα συμμετέχει μόνο σε ποσοστό 1,4% επί του συνόλου των αντικειμένων που εκτίθενται στην ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη, γεγονός που μόνο περηφάνεια δεν μπορεί να μας προκαλεί, αφού η χώρα μας, με τον τεράστιο πολιτιστικό πλούτο, θα έπρεπε να κατέχει δεσπόζουσα θέση και το μεγαλύτερο, ίσως, μερίδιο συμμετοχής στα εκθέματα της Europeana.
Μάλιστα, η ίδια η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η τροφοδότηση της βιβλιοθήκης παραμένει άνιση και ότι δεν συμμετέχουν το ίδιο όλα τα κράτη μέλη.
Επειδή, σε απάντηση παλαιότερης ερώτησης για το ίδιο θέμα (3358/12.08.2008), η προηγούμενη πολιτική ηγεσία ανέφερε ότι μόνο δύο φορείς του Υπ.Πολιτισμού είχαν προβεί σε ψηφιοποίηση του υλικού τους.
Επειδή και η 3729/28.08.2009 ερώτησή μου παρέμεινε αναπάντητη, εξαιτίας της προκήρυξης των τελευταίων εθνικών εκλογών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός
Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες και με ποιο χρονοδιάγραμμα προτίθεται να εντάξει όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου και τους εποπτευόμενους από αυτό Οργανισμούς στην ψηφιοποίηση των πολιτιστικών έργων που διαθέτουν, ώστε να βελτιωθεί η απογοητευτική μέχρι στιγμής συνεισφορά πολιτιστικών έργων της χώρας μας στην ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη (Europeana).

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ