Ζημιές από χαλαζόπτωση σε αμπελοκαλλιέργειες του νομού Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 23/5/2011
Ημερομηνία κατάθεσης: 16758

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Ζημιές από χαλαζόπτωση σε αμπελοκαλλιέργειες του νομού Ηρακλείου.

Σοβαρές ζημιές σε αμπελοκαλλιέργειες του νομού Ηρακλείου προκάλεσε η εκτός εποχής χαλαζόπτωση που συνέβη την Πέμπτη 19/5/11.
Συγκεκριμένα, έπληξε αμπελώνες, με επιτραπέζιες ποικιλίες κυρίως, της ευρύτερης περιοχής του Προφήτη Ηλία, αλλά και ορισμένα τμήματα του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων.
Οι ζημιές, σύμφωνα με τους αγρότες, έγιναν στα σταφύλια που μόλις είχαν «δέσει» και έτσι, οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς πάνε χαμένοι, καθώς θα υπάρξει μειωμένη εως καθόλου παραγωγή.
Επειδή, οι αγρότες των περιοχών αυτών είναι ανάστατοι και αγωνιούν για την εξέλιξη της οικονομικής τους κατάστασης, με δεδομένο και το αυξημένο κόστος παραγωγής.
Επειδή, ο ΕΛΓΑ, ειδικά σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, πρέπει να προβεί άμεσα στην εκτίμηση των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων προκειμένου να περάσει το μήνυμα ότι, με το νέο νόμο κανένας αγρότης δεν θα αδικείται σε περίπτωση καταστροφής της παραγωγής του.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός,
Αν προτίθεται να δώσει σχετικές εντολές στον ΕΛΓΑ, προκειμένου να γίνουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών στις αμπελοκαλλιέργειες των παραπάνω περιοχών του νομού Ηρακλείου και να αποζημιωθούν οι αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από την πρόσφατη ισχυρή χαλαζόπτωση.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ