Ζημιές σε αμπελοκαλλιέργειες του νομού Ηρακλείου από βροχόπτωση

Αριθμός πρωτ: 2459
Ημερομηνία κατάθεσης: 7/9/2010

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Ζημιές σε αμπελοκαλλιέργειες του νομού Ηρακλείου από βροχόπτωση.

Η ξαφνική βροχόπτωση της 1ης Σεπτεμβρίου 2010 είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν σημαντικές καταστροφές μεγάλες ποσότητες σταφυλιών, που προορίζονταν για σταφιδοποίηση αλλά και σταφύλια που είχαν παραμείνει ατρύγητα μέχρι τότε.
Η ισχυρή νεροποντή έπληξε κυρίως περιοχές στα βόρεια του νομού Ηρακλείου, όπως οι Αρχάνες, τα Πεζά, η Ρογδιά, το Φόδελε αλλά και άλλες περιοχές του Μαλεβυζίου και του Τεμένους.
Επειδή, οι αγρότες περιμένουν από τον ΕΛΓΑ να προβεί άμεσα σε καταγραφή αλλά και εκτίμηση των πραγματικών ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους.
Επειδή, οι αμπελοκαλλιεργητές βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, βλέποντας τους μόχθους μιας ολόκληρης χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι εξαιτίας ενός έκτακτου καιρικού φαινομένου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Η κ.Υπουργός
Αν προτίθεται να δώσει άμεσα εντολή στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, ώστε να γίνουν το αμέσως προσεχές διάστημα οι εκτιμήσεις των ζημιών που υπέστησαν τα ατρύγητα αμπέλια, από την βροχή στις 1/9/2010 και να αποζημιωθούν το συντομότερο οι αγρότες για την οικονομική ζημιά που υπέστησαν αφού η καταστροφή επήλθε σε περίοδο συγκομιδής.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ