Ηλεκτροδότηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων

Αριθμός πρωτ: 13772
Ημερομηνία κατάθεσης: 24/3/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Ηλεκτροδότηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Σε μια περίοδο που η ενέργεια αποτελεί σημαντικό παράγοντα για εφαρμογή νέων τεχνολογιών και μείωση του κόστους παραγωγής, πολλές νέες επενδύσεις και μάλιστα επιδοτηθείσες, αλλά και υφιστάμενες δραστηριότητες του αγροτικού τομέα, δεν μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν.
Οι παραγωγοί με πολύ μεγαλύτερο κόστος χρησιμοποιούν πετρέλαιο, γιατί αδυνατούν να καταβάλουν την αυξημένη συμμετοχή τους που είναι 33ευρώ/τρέχον μέτρο για επέκταση του δικτύου της ΔΕΗ.
Η ανάγκη για να χρησιμοποιούν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι της χώρας ηλεκτρική ενέργεια, ιδιαίτερα αν θέλουμε τα παραγόμενα προϊόντα να μην υποβαθμίζονται, είναι αυξημένη σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό, όπως το σημερινό.
Η επέκταση του δικτύου της ΔΕΗ είναι αναγκαία, είτε με προγράμματα αγροτικού εξηλεκτρισμού ή όπου αυτό δεν είναι δυνατό, με καταβολή της δαπάνης από τη ΔΕΗ και τη χρέωση του λογαριασμού με ένα επιπλέον ποσό ανά λογαριασμό μέχρι να καλυφθεί η συμμετοχή των εξυπηρετούμενων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Οι κ.κ. Υπουργοί:
Αν προτίθενται να συμβάλουν, με όποιο τρόπο κρίνουν προσφορότερο, τις προσπάθειες των αγροτών ώστε να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων τους.

Ο ερωτών βουλευτής
Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ