Η αξιοποίηση του όρου “Μεσογειακή διατροφή” υπονομεύει την ανάδειξη της κρητικής διατροφής ως διατροφικού προτύπου

Αριθμός πρωτ: 12200
Ημερομηνία κατάθεσης: 28/2/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
2) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Η αξιοποίηση του όρου “Μεσογειακή διατροφή” υπονομεύει την ανάδειξη της κρητικής διατροφής ως διατροφικού προτύπου.

Είναι γεγονός ότι οι γειτνιάζουσες στη Μεσόγειο θάλασσα χώρες, μπορεί να έχουν το πλεονέκτημα παραγωγής ορισμένων προϊόντων που τα ευνοεί το κλίμα και τα οποία ονομάζονται μεσογειακά προϊόντα, αλλά σίγουρα δεν αποτελούν σε όλες τις χώρες, στο ίδιο ποσοστό, τη βάση για τη διατροφή των λαών τους.
Εξάλλου, είναι γνωστό ότι η διατροφή ενός λαού ή μιας περιοχής, είναι και στοιχείο πολιτισμού που διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή αλλά και πολλές φορές ακόμη και εντός της αυτής περιοχής.
Με αυτή την έννοια δεν υπάρχει βάση πάνω στην οποία να στηρίζεται ο όρος “Μεσογειακή διατροφή”, άρα είναι εκ των πραγμάτων αυθαίρετος και το μόνο που υποδηλώνει ίσως είναι ότι χρησιμοποιούνται, ανεξάρτητα από δοσολογία, προϊόντα που καλλιεργούνται στις μεσογειακές χώρες.
Σε αντίθεση με τα παραπάνω, ο όρος Κρητική διατροφή αποτελεί αναγνωρισμένο επιστημονικό πρότυπο διατροφής με πολλαπλά οφέλη και μάλιστα έχει αποδειχθεί από έρευνες πολλών πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων της Ευρώπης και της Αμερικής.
Η Κρητική διατροφή ως αναπόσπαστο κομμάτι ενός πολιτισμού και μιας παράδοσης που ξεκινάει από τη Μινωική Κρήτη αλλά και με βάση την πληθώρα των μελετών που την αναδεικνύουν ως άριστο διατροφικό πρότυπο, είναι ανάγκη όχι μόνο να αναδειχθεί αλλά και να αξιοποιηθεί προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Οι κ.κ.Υπουργοί,
Αν προτίθενται να υποβάλλουν, με βάση τεκμηριωμένα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους αξιόλογοι ερευνητές, πρόταση στην UNESCO για να συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς προς όφελος της υγείας όλων των λαών και όχι μόνο του ελληνικού λαού.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ