Η Ελλάδα εκτός της νέας διαδικασίας ασύλου του ΟΗΕ

Αριθμός πρωτ: 2555
Ημερομηνία κατάθεσης: 22/7/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Η Ελλάδα εκτός της νέας διαδικασίας ασύλου του ΟΗΕ.

Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου και πιο πρόσφατη την 1411/2-7-09, έχω επισημάνει την έκκληση όλων των αρμόδιων τοπικών φορέων για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της έκρηξης της εγκληματικότητας και της παράνομης μετανάστευση στο Νομό Ηρακλείου.
Όπως έχω επανειλημμένα επισημάνει χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστών, καθώς οι Δήμοι δεν έχουν τα μέσα να αντεπεξέλθουν στα πολλά και σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν.
Επειδή η Κυβέρνηση για το πολύ σοβαρό ζήτημα των παράνομων μεταναστών στη χώρα μας, το μόνο στο οποίο προβαίνει είναι σε επικοινωνιακά τεχνάσματα χωρίς τίποτα ουσιαστικότερο.
Επειδή η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αποφάσισε να μην συμμετέχει η Ελλάδα στη νέα διαδικασία ασύλου, μόνο εφόσον υπάρξουν δομικές αλλαγές.
Επειδή σύμφωνα με την Ύπατη αρμοστία, οι θεσμικές αλλαγές που υιοθετήθηκαν με Προεδρικό Διάταγμα δεν εξασφαλίζουν επαρκώς τη δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα στη χώρα μας,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Σε ποιες ενέργειες προτίθενται αν προβούν τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο για την υλοποίηση δομικών αλλαγών στο θέμα των προσφύγων στη χώρα μας.
2) Αν προτίθενται να υλοποιήσουν τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης