Η περίπτωση του Καπετανάκειου σχολικού συγκροτήματος και η συντήρηση των σχολείων

Αριθμός πρωτ: 3203
Ημερομηνία κατάθεσης: 11/8/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Η περίπτωση του Καπετανάκειου σχολικού συγκροτήματος και η συντήρηση των σχολείων.

Η περίπτωση του Καπετανάκειου σχολικού συγκροτήματος και οι καθυστερήσεις που προκύπτουν από τα πρόσθετα έργα που απαιτούνται, δημιουργούν έντονο προβληματισμό σε όλους τους εμπλεκόμενους και πρώτα και κύρια στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το Δήμο Ηρακλείου, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου.
Η συντήρηση των σχολικών μονάδων αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας αφού οι Δήμοι αδυνατούν στις περισσότερες περιπτώσεις να καλύψουν το κόστος όλων των απαιτούμενων έργων.
Η πεποίθηση που δημιουργείται είναι ότι πρέπει να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συντήρησης των σχολικών μονάδων με συνεργασία όλων των εμπλεκομένων για να μην παρατηρούνται φαινόμενα όπως αυτά που προέκυψαν στο Καπετανάκειο σχολικό συγκρότημα.
Επειδή, η μη ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης, πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, του σχολικού συγκροτήματος του Καπετανάκειου αναγκάζει τους 300 μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ηρακλείου να κάνουν μάθημα σε κτίριο με ανεπαρκείς υποδομές.
Επειδή οι Δήμοι αδυνατούν να καλύψουν αυτές τις δαπάνες που αποτελούν εξάλλου υποχρέωση της Πολιτείας.
Επειδή, ο έλεγχος και η συντήρηση των σχολικών κτιρίων κυρίως του κέντρου της πόλης του Ηρακλείου, ειδικά σε θέματα στατικότητας, αποτελεί βασικό αίτημα και προτεραιότητα της σχολικής κοινότητας του Ηρακλείου.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ.Υπουργοί
Εάν προτίθενται να συνδράμουν τις προσπάθειες του Δήμου Ηρακλείου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για τον έλεγχο και τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων του Ηρακλείου, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες καθυστερήσεις που αναγκάζουν τους μαθητές να κάνουν μαθήματα σε κτίρια με ελλείψεις σε συμαντικές υποδομές.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης